Ετοιμαστείτε για πεφταστέρια απόψε! Κορυφώνεται η δεύτερη βροχή διαττόντων της άνοιξης

Ετοιμαστείτε για πεφταστέρια απόψε! Κορυφώνεται η δεύτερη βροχή διαττόντων της άνοιξης
Άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων οι Ήτα Υδροχοΐδες, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου και τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαΐου μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.

Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και η παρατήρησή του είναι καλύτερη από το νότιο ημισφαίριο.

Πάντως, οι παρατηρήσεις δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολες, καθώς θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), με τον νυχτερινό ουρανό να είναι πολύ φωτισμένος.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας.

Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.

Αξιολόγηση