Έξι πράγματα που μάθαμε φέτος για τις αγορές και την οικονομία

Έξι πράγματα που μάθαμε φέτος για τις αγορές και την οικονομία
Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε το μέλλον είναι να κοιτάξουμε το παρελθόν. Ακολουθώντας τη ρήση αυτή ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής Joseph P. Quinlan δημιούργησε μια λίστα με τα μαθήματα που πήραμε για την οικονομία και τις αγορές το 2014 ώστε οι επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους το 2015.

Ειδικότερα:

1. Πρώτη η αμερικανική οικονομία το 2014

Παρά τις όποιες προειδοποιήσεις, τελικά η αμερικανική οικονομία όχι μόνο παραμένει δυνατή, αλλά εξακολουθεί να είναι πρώτη παγκοσμίως. Ο στεγαστικός τομέας ανέκαμψε το 2014, η αυτοκινητοβιομηχανία είδε άνοδο στις εξαγωγές της ενώ μεγάλη εξέλιξη γνώρισε και ο τεχνολογικός της τομέας.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να παραμείνει το ίδιο ισχυρή και το 2015.

2. Το δολάριο παραμένει ισχυρό

Από την αρχή του έτους, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 8% ενώ οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να το στηρίζουν.

Ωστόσο, το 2015 πιθανότατα να είναι ακόμα πιο ισχυρό με αποτέλεσμα να βλάψει τις εξαγωγές και τα εταιρικά κέρδη.

3. Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Η παγκόσμια τάξη αλλάζει αλλά όχι έτσι όπως οι ΗΠΑ και η Δύση την έχουν οραματιστεί. Ορισμένα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα όπως η ουκρανική κρίση, η προέλαση του ISIS στη Μέση Ανατολή, και ο ιός Έμπολα, δημιούργησαν αναταράξεις στις αγορές το τρέχον έτος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα να συνεχιστεί και το 2015 και οι επενδυτές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

4. Η ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το πρώτο σοκ για τους επενδυτές ήρθε φέτος που είδαν την τιμή του μαύρου χρυσού να κατρακυλά.

Το ερώτημα που προκύπτει για το 2015 είναι πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του και αν άλλές σημαντικές εξαγωγικές χώρες πετρελαίου ετοιμάζονται να αυξήσουν τις πιέσεις τους στις κεφαλαιαγορές.

5. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού

Στο παρελθόν, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι χώρες ήταν αυτό του πληθωρισμού. Σήμερα όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να καταστεί ολέθριος για τις περισσότερες οικονομίες επιδεινώνοντας τη ζήτηση και τις επενδύσεις. Τι θα γίνει το 2015; Σύμφωνα με τον Joseph P. Quinlan το πρόβλημα πιθανότατα να χειροτερέψει φέρνοντας μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές.

6. Οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι όλες ίδιες

Οι παρουσίες τους ήταν διαφορετικές το 2014 καθώς οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες τις επηρέασαν διαφορετικά. Η αγορά της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων κατέγραψαν τις καλύτερες αποδόσεις το 2014 ενώ η Ρωσία και η Κολομβία ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι. Ωστόσο, τα παγκόσμια μακροοικονομικά γεγονότα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις χώρες αυτές με διαφορετικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ