Economist: Στην Αρχαία Ελλάδα η ανάπτυξη ήταν διαρκής

Economist: Στην Αρχαία Ελλάδα η ανάπτυξη ήταν διαρκής
Στην αρχαία Ελλάδα το εισόδημα αυξανόταν μεταξύ 0,07% και 0,14% ετησίως κατ' εξαίρεση των τελευταίων τριών αιώνων. Η Βιομηχανία έλαβε χώρα σε μικρή κλίμακα.

Το κεφάλαιο κατά καιρούς σήμαινε μηχανήματα, η τεχνολογία, όμως, δεν εφαρμόστηκε συστηματικά στην παραγωγή. Το κεφάλαιο υπολογιζόταν και θεωρείτο με τη μορφή της γης και των δούλων.

Αυτό αναφέρεται στον Economist, o οποίος πραγματοποιεί "οδοιπορικό" στον καπιταλισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε μια έκδοση δύο τόμων που επιμελούνται οι ιστορικοί Larry Neal και Jeffrey Williamson, με τίτλο «The Cambridge History of Capitalism».
Μεταξύ άλλων πολλών οι μελετητές αναφέρονται σε δύο κυρίαρχα παραδείγματα του πρώιμου καπιταλισμού. Το εμπορικό πνεύμα και τη γεωργική παραγωγή των Βαβυλωνίων στην 1η χιλιετία π.Χ. και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη στον ελληνικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος ο Σωκράτης συνέλαβε την ιδέα ότι τα οικονομικά αποτελούν επιστήμη -αυτό καταγράφηκε από τον Ξενοφώντα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος συγγραφέας που χρησιμοποίησε σε σύγγραμμά του τον τίτλο «Οικονομικός», αναφερόμενος στη σωστή διαχείριση του οίκου. Ο Αριστοτέλης στο έργο του κάνει αναφορά στο χρήμα, υιοθετώντας την αρχή ότι ένα αγαθό έχει ρόλο χρήματος λόγω της γενικής αποδοχής του ως μέσο συναλλαγών, η οποία επιβεβαιώνεται με την έκδοση νομισμάτων από τις κρατικές αρχές και όχι λόγω της πραγματικής του αξίας, και ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι η πραγματική αξία του χρήματος είναι ανεξάρτητη της αγοραίας αξίας του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ