"Καλπάζει" ο χρυσός καθώς το Ισραήλ ξεκινά χερσαίες επιχειρήσεις -Κοντά στα 2.000 δολάρια η τιμή του

"Καλπάζει" ο χρυσός καθώς το Ισραήλ ξεκινά χερσαίες επιχειρήσεις -Κοντά στα 2.000 δολάρια η τιμή του

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Κοντά στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά κινούνται οι τιμές του χρυσού, αφότου το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε το ψυχολογικό αυτό όριο για πρώτη φορά από τον Μάιο την Παρασκευή.

Η ενίσχυση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε τον χρυσό σε άλμα 1,1% την Παρασκευή. Το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα και τανκς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς δηλώνει ότι μπαίνει στη δεύτερη και μεγαλύτερη φάση του πολέμου κατά της Χαμάς, εξετάζοντας τα επόμενα βήματά του μέρα με τη μέρα. Η εξέλιξη αυτή περιορίζει τους φόβους για μια μαζική εισβολή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού είναι αισθητά χαμηλότερες νωρίς τη Δευτέρα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι πιθανότατα θα πρόκειται για μια μακρά, παρατεταμένη υπόθεση, όπου η αισιοδοξία πολλές φορές θα διαψευσθεί», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management, στο Bloomberg. «Ως εκ τούτου, οι τιμές του χρυσού μπορεί να μην πέσουν πολύ χαμηλότερα».

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 9% καθώς η ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις αυξήθηκε. Είναι πιθανό ο χρυσός να συνεχίσει να ωφελείται εάν αυξηθούν οι εντάσεις, παράλληλα με το ελβετικό φράγκο και τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν επισκιάσει τις αποφάσισες για την πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που παραδοσιακά επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού. Ωστόσο, οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve – θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές επικεντρώνονται επίσης στο νέο σχέδιο δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που αναμένεται λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ