Η μεγάλη μέρα για την επενδυτική βαθμίδα έφτασε. Σήμερα ο οίκος Standard&Poors ανακοινώνει το βαθμό

Η μεγάλη μέρα για την επενδυτική βαθμίδα έφτασε. Σήμερα ο οίκος Standard&Poors ανακοινώνει το βαθμό

Πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν τόσο από την άποψη της πραγματικής οικονομίας όσο και για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα,

Η μεγάλη μέρα για την επενδυτική βαθμίδα έφτασε. Σήμερα το βράδυ ο οίκος Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την ανάκτηση ή όχι της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας.

Πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν τόσο από την άποψη της πραγματικής οικονομίας όσο και για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μεταξύ των οποίων μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα. Όσον αφορά την κεφαλαιαγορά, η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό, ειδικά εάν και η Fitch δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου, από πηγές στην αγορά εκτιμάται πως μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον ζήτηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα περάσουν αυτόματα στην κατηγορία των επιλέξιμων assets για μια σειρά από διεθνείς παίκτες και διαχειριστές κεφαλαίων που μέχρι σήμερα εκ καταστατικού δεν μπορούσαν να κάνουν τοποθετήσεις στη χώρα.

Η CITI ψήφισε ναι

Η Citi προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, αναμένεται ότι η S&P θα αυξήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ+ με θετική προοπτική. Αυτό θα επισημάνει την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης. Η Citi επίσης επισημαίνει ότι διατηρεί εποικοδομητική προσέγγιση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω της τρέχουσας πορείας του ΑΕΠ και της προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Αν η πρόβλεψή τους επαληθευτεί, αυτό θα αποτελέσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την προοπτική για μία ακόμη αναβάθμιση από άλλους οίκους στο μέλλον.

Ναι και από την JP MORGAN

«Στην Ελλάδα, βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου», εκτιμά η JP Morgan.Η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου. «Σύμφωνα με την κατανόησή μας για την ένταξη και τους κανόνες για τους ενεργά παρακολουθούμενους δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τις τρεις οίκους αξιολογήσεις S&P, Moody's και Fitch προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων. Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ