Ιταλία: Συμφωνία με λιανοπωλητές για τον έλεγχο των τιμών βασικών αγαθών

Ιταλία: Συμφωνία με λιανοπωλητές για τον έλεγχο των τιμών  βασικών αγαθών

Παρουσιάζοντας το λεγόμενο «σύμφωνο κατά του πληθωρισμού», η Μελόνι είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας

 

Η Ιταλία υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία με τις ενώσεις διανομέων για να προσπαθήσει να ελέγξει τις τιμές των βασικών αγαθών το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και ο τελευταίος λόγος για τις δεσμεύσεις παρέμεινε στα χέρια των μεμονωμένων λιανοπωλητών.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε από τα υψηλά, αλλά παραμένει πονοκέφαλος για την πρωθυπουργό Giorgia Meloni, τη στιγμή που οι εταιρείες συχνά κατηγορούνται ότι μετακυλίουν περισσότερα από την άμεση αύξηση του κόστους παραγωγής στους καταναλωτές.

Παρουσιάζοντας το λεγόμενο «σύμφωνο κατά του πληθωρισμού», η Μελόνι είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την παράτασή της πέρα από τον Δεκέμβριο.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σχέδιο τον περασμένο μήνα, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην εξασφάλιση της υποστήριξης μεγάλων παικτών όπως η Unilever, η Nestle και η PepsiCo .

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Ιταλίας, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν και οι μικροί έμποροι λιανικής θα πρέπει να καθορίσουν ένα καλάθι βασικών τροφίμων και μη τροφίμων στα οποία ισχύουν χαμηλότερες τιμές, με είδη πρώτης ανάγκης να περιλαμβάνουν επίσης προϊόντα φροντίδας παιδιών και προσωπικής φροντίδας.

Βιομηχανικές ενώσεις που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, τον παραγωγό ζυμαρικών Barilla, τον γαλακτοκομικό όμιλο Granarolo και τον κατασκευαστή ζαχαροπλαστείων Ferrero, παρείχαν κάποια συνεργασία στην κυβέρνηση, αλλά σταμάτησαν να δεσμεὐονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ