Πορτογαλία: Παρατείνει τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα έως το τέλος του 2023

Πορτογαλία: Παρατείνει τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα έως το τέλος του 2023

Η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο 0% τον Απρίλιο από 6% σε μια λίστα με 46 βασικά τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί, ρύζι, ντομάτες και λίγο κρέας και ψάρι

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα επεκτείνει την Πέμπτη τον μηδενικό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά τρόφιμα κατά δύο μήνες έως το τέλος του 2023 για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο 0% τον Απρίλιο από 6% σε μια λίστα με 46 βασικά τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί, ρύζι, ντομάτες και λίγο κρέας και ψάρι.

Η μείωση των φόρων είχε οριστεί να λήξει στα τέλη Οκτωβρίου.

Σε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος αργά την Τετάρτη, ο Κόστα είπε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς είχε αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

"Το μέτρο συνέβαλε στη μείωση των τιμών. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ελέγχουμε την τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής για να βοηθήσουμε τις πορτογαλικές οικογένειες", είπε.

Ο Κόστα είπε ότι τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη ένωση προστασίας καταναλωτών της Πορτογαλίας, την Deco, έδειξαν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώθηκαν κατά 7,94% μεταξύ Αυγούστου και Απριλίου.

Ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία μειώνονταν σταθερά. Αφού κορυφώθηκε στο 10,1% τον Οκτώβριο του 2022 -το υψηλότερο σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες- μειώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο.

Ο Κόστα είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει νέα μέτρα αργότερα αυτόν τον μήνα για να στηρίξει τις οικογένειες που πλήττονται από υψηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ