Βρετανία: Καθυστερεί τους συνοριακούς ελέγχους προϊόντων της ΕΕ  έως το 2024

Βρετανία: Καθυστερεί τους συνοριακούς ελέγχους προϊόντων της ΕΕ  έως το 2024

Αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021 και έχει καθυστερήσει την εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων πολλές φορές λόγω ανησυχιών για αναστάτωση στα λιμάνια και αύξησης του κόστους ζωής

Η βρετανική κυβέρνηση θα καθυστερήσει την επιβολή πλήρους ελέγχων εισαγωγής προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit για άλλους τρεις μήνες, μεταφέροντας την ημερομηνία έναρξης τον Ιανουάριο του 2024.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021 και έχει καθυστερήσει την πλήρη εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων πολλές φορές λόγω ανησυχιών για αναστάτωση στα λιμάνια και τον κίνδυνο να αυξήσει την κρίση κόστους ζωής.
Αντίθετα, οι Βρυξέλλες εισήγαγαν αμέσως ελέγχους και γραφειοκρατία για εμπορεύματα που μετακινούνται από τη Βρετανία στην ΕΕ, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και υψηλότερο κόστος και καθιστώντας δύσκολο για ορισμένες επιχειρήσεις τον ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα απαιτούσε υγειονομικές πιστοποιήσεις για ορισμένα ζωικά προϊόντα, φυτά και τρόφιμα και ζωοτροφές που προέρχονται από την Ευρώπη έως τις 31 Οκτωβρίου.

«Έχοντας ακούσει τις απόψεις της βιομηχανίας, η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια καθυστέρηση τριών μηνών για την εισαγωγή των υπολοίπων υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων, καθώς και πλήρεις τελωνειακούς ελέγχους για μη εγκεκριμένα προϊόντα της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Περαιτέρω απαιτήσεις, όπως φυσικοί έλεγχοι και δηλώσεις ασφαλείας πρόκειται να εισαχθούν σταδιακά έως το 2024. Η ημερομηνία για ορισμένες από αυτές, όπως οι έλεγχοι σε ζωικά προϊόντα και φυτά μεσαίου κινδύνου, καθυστερεί επίσης κατά τρεις μήνες για να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστουν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Το νέο μοντέλο λειτουργίας Συνοριακού Στόχου της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, θα κάνει πιο έξυπνη χρήση δεδομένων και τεχνολογίας και θα αφαιρεί τις επικαλύψεις, μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων και της γραφειοκρατίας που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις κατά την εισαγωγή αγαθών.


Αυτές οι αλλαγές θα εξοικονομήσουν στις επιχειρήσεις περίπου 520 εκατομμύρια λίρες (655 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε σύγκριση με το αρχικό μοντέλο εισαγωγής που επρόκειτο να εισαχθεί το 2022, ανέφερε.

Επίσης, σχεδιάζεται ένα σύστημα «Ενιαίο Παράθυρο Συναλλαγών» για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των εμπορικών διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής, επομένως οι πληροφορίες θα πρέπει να υποβάλλονται από τους εμπόρους μόνο μία φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ