Βρεταννία: Μειώθηκαν οι πωλήσεις τον Ιούλιο λόγω βροχών

Βρεταννία: Μειώθηκαν οι πωλήσεις τον Ιούλιο λόγω βροχών

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι όγκοι πωλήσεων τον περασμένο μήνα ήταν 1,2% χαμηλότεροι από τον Ιούνιο

Οι βρετανοί λιανοπωλητές ανακοίνωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων τον Ιούλιο, καθώς η έντονη βροχόπτωση απέτρεψε τους αγοραστές που αισθάνονται επίσης το χτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό και τις 14 συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι όγκοι πωλήσεων τον περασμένο μήνα ήταν 1,2% χαμηλότεροι από τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 0,5%.

Η στερλίνα αποδυναμώθηκε καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν πόσο η πτώση των πωλήσεων αντιπροσώπευε προειδοποιητικό σημάδι για επιβράδυνση της υποτονικής οικονομίας της Βρετανίας, πέρα από το χτύπημα που προκλήθηκε από τον έκτο πιο υγρό Ιούλιο σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1836.

«Ήταν ένας ιδιαίτερα κακός μήνας για τα σούπερ μάρκετ καθώς η καλοκαιρινή εξάντληση σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής σήμαιναν υποτονικές πωλήσεις τόσο για ρούχα όσο και για τρόφιμα», δήλωσε η Heather Bovill, αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών και οικονομικών δεικτών στο Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

«Οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων και των ειδών οικιακής χρήσης επίσης μειώθηκαν σημαντικά».

Πολλοί αγοραστές μπήκαν στο διαδίκτυο αντί να βγουν στη βροχή, με το 27,4% των λιανικών πωλήσεων να πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου, από 26,0% τον Ιούνιο και το υψηλότερο μερίδιο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο όγκος πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκε κατά 2,6% μηνιαίως ενώ ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων εκτός τροφίμων μειώθηκε κατά 1,7%.

Η πτώση ακολούθησε έναν ισχυρό Ιούνιο για τους λιανοπωλητές που ενισχύθηκαν από ένα κύμα καύσωνα.

Εκτός από το απρόβλεπτο του καιρού στη Βρετανία, οι καταναλωτές έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό που διαμορφώθηκε σχεδόν στο 7% τον περασμένο μήνα, από το ανώτατο όριο περίπου 11% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων πλούσιων οικονομιών του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ