Η Σύνοδος των BRICS, οι αγορές χρυσού και οι εστίες...ανάφλεξης που ανησυχούν το Πεκίνο

Η Σύνοδος των BRICS, οι αγορές χρυσού και οι εστίες...ανάφλεξης που ανησυχούν το Πεκίνο

Αύριο Τρίτη συναντώνται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής οι επικεφαλής των 5 χωρών-μελών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία,Κίνα, Νότιος Αφρική) με την τελευταία να έχει την προεδρεία για το 2023. Κύριο θέμα της συνάντησης η εξέταση του τρόπου δημιουργίας ενός "νομισματικού σημείου αναφοράς" ικανού σε βάθους χρόνου να απαγκιστρώσει τις εμπορικές συναλλαγές- κατ' αρχήν των 5- από την χρήση του αμερικανικού δολαρίου.     

Δεδομένων των τεράστιων διαφορών που χωρίζουν τις 5 χώρες μεταξύ τους (βαθύτερες για Κίνα-Ινδία, καθώς πλέον των άλλων ανταγωνίζονται από την πληθυσμιακή πρωτοκαθεδρία μέχρι το ποια θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά των ΗΠΑ/για το 2024) οι αναλυτές πιθανολογούν την γενικόλογη σύγκληση τους όσον αφορά στα ουσιώδη.

Πλην όμως η 22α Αυγούστου- η συγκεκριμένη Σύνοδος- να συνιστά ένα γεγονός πρωτεύουσας σημασίας, του 2023, σε αυτή την συγκυρία των ισχυρών αναταράξεων τόσο στο οικονομικό όσο στο (γεω)πολιτικό πεδίο.

Παράλληλα, για διορατικούς αναλυτές, η Σύνοδος έχει την σημασία της και λόγω του πλήθους των χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι παρατηρητές αλλά (κυρίως) λόγω του ότι και οι 5 χώρες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού διεθνώς, την τελευταία 3-4ετία.

Οι κεντρικές τράπεζες των 5 είτε επαναπατρίζουν είτε μαζεύουν χρυσό, που σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Gold Council (**) φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1967, θυμίζοντας ότι το 1971- επί Ρίτσαρντ Νίξον- οι ΗΠΑ ανέστειλαν το σύστημα σταθερών ισοτιμιών που αποφασίστηκε στο Μπρέττον Γουντς το 1944- πρακτικά ακυρώνοντας την άμεση μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό. Ωστόσο, είναι οι ίδιοι που με ολίγον...συνωμοσιολογική διάθεση χαρακτηρίζουν ως μη τυχαία την...ανάφλεξη 2 εστιών αναταράξεων στην οικονομία της Κίνας, μόλις σε 10ημέρες. Και "δείχνοντας" τις περιπτώσεις του μεγαλύτερου real estate ομίλου της Κίνας, Country Garden (μερική αθέτηση πληρωμών/κάλυψης ορισμένων σειρών ομολόγων) όπως και του...σκιώδους χρηματοπιστωτικού κολοσσού Zhonghzi Enterprice (με aum 137 δισ $).

Στο χαμηλό 16ετίας το γουάν (εξωτερικού), πτώχευση για την Evergrande US (με NPEs 300 δισ. $) καθώς η κρίση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα βαθαίνει πυροδοτώντας μέχρι κοινωνικές ταραχές (άγρια καταστολή διαδηλωτών- καταθετών της Zhonghzi- κ.λ.π) με όσα αυτά μπορούν να σημαίνουν για την οικονομική αξιοποστία του C των BRICS. Μάλιστα οι ίδιοι επιχειρώντας...άλματα λογικής ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ μεθοδεύουν την περαιτέρω ανάδειξη (σε δεύτερη δύναμη) την Ινδία, το Ι της ομάδας των 5.

Conspiracy theories, θα πείτε και πιθανότατα για τέτοιες πρόκειται, αλλά... (*) //brics2023.gov.za...για όποιον θέλει περισσότερα για την Σύνοδο της Τρίτης. (**) Και: World Gold Council (gold.org).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ