"Έρωτας... διαρκείας" των ξένων για τις τράπεζες: η DBRS, η Jefferies και η Εθνική

"Έρωτας... διαρκείας" των ξένων για τις τράπεζες: η DBRS, η Jefferies και η Εθνική

 Μακράν το πιο αποδοτικό στοίχημα των funds το εγχώριο banking με αποδόσεις που "ζαλίζουν". Στο 129,49% η άνοδος για τη μετοχή της Πειραιώς- από την αρχή του έτους, μέχρι και το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Δευτέρας. Παρά την διόρθωση 1,90% στα 3,30 ευρώ. 

Στο 64,88% η μεταβολή για τον τίτλο της Εθνικής, στα 6,178 ευρώ, στο 49,30% για την Alpha Bank στα 1,493 ευρώ και στο 44,08% για την Eurobank στα 1,52 ευρώ. Με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου- κατά γενική εκτίμηση καλύτερα των προβλέψεων, η DBRS αναφέρεται στα 1,8 δισ. συνολικά καθαρά κέρδη, που κατά κύριο λόγο προήλθαν από λειτουργικά (άρα επαναλαμβανόμενα) έσοδα- με αιχμή τα έσοδα από τόκους- σε σύγκριση με τα υψηλά μη επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη του αντίστοιχου 6μηνου του 2022.

Βελτιωμένο και το κόστος κινδύνου (CoR), καθώς βελτιώθηκε αισθητά η ποιότητα κεφαλαίων. Οι υψηλές πιστώσεις αναβαλλόμενου φόρου (DTC) παραμένουν η κύρια "τροχοπέδη" για την ισχυρή βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων (λ.χ στο 14,6% ο μέσος δείκτης CET1) αλλά βελτιωμένες σε σχέση με το 2022.

Αναβάθμιση στις 8 Σεπτεμβρίου;

Η προσέγγιση- σε γενικές αλλά και ειδικές γραμμές θετική- του καναδικού οίκου "μετράει", καθώς είναι ο πρώτος από τους 4 "πιστοποιημένους" από την ΕΚΤ που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία, στις 8 Σεπτεμβρίου. Ισχυρό το ενδεχόμενο αναβάθμισης στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας (σ.σ. στο κάτω όριο του εύρους διαβάθμισης του investment grade).

H έκθεση της Jefferies

Με γνώμονα τα μεγέθη 6μηνου, η έκθεση της Jefferies, με την αμερικανική τράπεζα να επικεντρώνεται στο ότι οι σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων συνδυαστικά με την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας δικαιολογούν την ώθηση που έχει δοθεί στις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου η Εθνική Τράπεζα παραμένει στην καλύτερη θέση-συγκριτικά με τις 4 συστημικές- ανεβάζουν δε την τιμή-στόχο στα 7,40 (από 7,30 ευρώ).Αυτό εξηγεί- εν μέρει- το γεγονός πως, η μετοχή της Εθνικής ήταν η μόνη από τις 4 με αγοραστές μέχρι το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, και η μόνη με θετικό πρόσημο. Με 1,51% στα 6,178 ευρώ η μετοχή, με αποτέλεσμα το μείον 2,12% της μετοχής της Eurobank στα 1,52 ευρώ να φέρει την Εθνική στην 4η θέση της κατάταξης βάσει χρηματιστηριακής αξίας. Πλέον, στα 5,651 δισ. η Εθνική ξεπερνώντας την Eurobank που υποχώρησε στα 5,640 δισ.

---Ανατροπές στην σχετική κατάταξη, και για το "δίδυμο" ΟΤΕ vs ΟΠΑΠ. Νέα διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ- απογοητευτική για ακόμη μία/πολλοστή συνεδρίαση- με 2,49% στα 13,52 ευρώ, με την αποτίμηση στα 5,762 δισ. Αντιθέτως, με άνοδο 0,78% στα 15,48 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με την αποτίμηση στα 5,728 δισ.

---Από τις λιγοστές μετοχές του δείκτη FTSELarge Cap με θετικό πρόσημο, η Jumbo.Στα 26,36 ευρώ με άνοδο 1,31% , ωστόσο αίσθηση έκανε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Αρχικά (στις 14.09') ένα πακέτο για 50.000 τμχ στα 26,50 ευρώ, συνέχεια (στις 14.35') για 20.000 τμχ στα 26,50 τιμή που άλλαξε χέρια και ένα πακέτοτων 741.000 τμχ συνολικής αξίας 19,62 εκατ. ευρώ ( ! ).

---Βοήθησε το Λονδίνο την Αθήνα, καθώς οι σημαντικές εισροές στη μετοχή της Coca Cola Hellenic- εισηγμένη ως κύρια αγορά στον FTSE100, στο City- φτάνουν μέχρι το ΧΑ- δευτερεύουσα αγορά διαπραγμάτευσης για την Coca Cola HBC- με αποτέλεσμα την Δευτέρα να ενισχυθεί 1,98% στα 26,72 ευρώ.---Intrakat, EpsilonNet, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης και Premia τα 5 "χαρτιά" που ξεχώρισαν (με θετικό πρόσημο) από τα 20 του FTMidCap.

--- Τέθηκε σε κατάσταση monitoring από την Fitch Ratings με προοπτική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής της ικανότητας... Με την προϋπόθεση να αντιμετωπίσει την αναχρηματοδότηση των χρεών της, πιθανόν και με ΑΜΚ εντός του φθινοπώρου, πολύ πριν από τις λήξεις του Σεπτεμβρίου του 2024. Στις 30/8 συγκαλείται η ετήσια τακτική Γ.Σ. όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν τις εξελίξεις. Διακηρυγμένος στόχος της διοίκησης είναι η μετάταξη στην Κύρια Αγορά. Με την αναμενόμενη ΑΜΚ θα "γυρίσει" άμεσα σε θετικά ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα την έξοδο από το καθεστώς επιτήρησης...!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ