Η επενδυτική βαθμίδα, το 30ετές του 2021 και το colpo grosso του ΟΔΔΗΧ

Η επενδυτική βαθμίδα, το 30ετές του 2021 και το colpo grosso του ΟΔΔΗΧ

H ελληνική οικονομία θεωρείται για τις αγορές "επενδύσιμη" από το 2021, όταν ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων

Με την άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών να φθάνει το 40%-από την αρχή του έτους- και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πλησιάζει του αντίστοιχου ισπανικού και την διαφορά από το γερμανικό στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2021, είναι προφανές πως τα ελληνικά assets είναι στο monitoring των ξένων ως η οικονομία να διαθέτει-ήδη- την επενδυτική βαθμίδα.

Κοινός τόπος πως, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει σταθμό για την ελληνική οικονομία καθώς θα επανατοποθετεί την χώρα ως προορισμό κεφαλαίων μακροπρόθεσμης απόδοσης με πολλαπλά οφέλη για τις συνθήκες ρευστότητας του Δημοσίου, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως όμως τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και όμως, η ελληνική οικονομία θεωρείται για τις αγορές "επενδύσιμη" από το 2021, όταν ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων (κρατικού χρέους) 30ετούς διάρκειας, με την προσφορά να υπερκαλύπτει 10 και φορές και μάλιστα με επιτόκιο χαμηλότερο προηγούμενης "εξόδου" στις αγορές.

Στα ξένα Μέσα εκείνη η συγκεκριμένη έκδοση (30ετές) η πρώτη μετά από 16 χρόνια (Μάρτιος του 2005, επί Γιώργου Αλογοσκούφη) είχε αναφερθεί ως απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των πανίσχυρων αγορών προς τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια για τόσο μεγάλο διάστημα. Το "πράσινο φως" το είχε ανάψει ο-τότε- υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τον ΟΔΔΗΧ να αναθέτει την κοινοπρακτική έκδοση σε JPMC, Goldman Sachs, HSBC, BNP Paribas ενώ είχε συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα.

Θα επιμείνουμε λίγο στην συγκεκριμένη κίνηση-ματ, άψογα σχεδιασμένη από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα και της "καλοκουρδισμένης" ομάδας της Ομήρου καθώς είχε αποτελέσει το γεγονός του Μαρτίου 2021 στα ξένα Μέσα. Η προσφορά είχε φθάσει στα 26 δισ., το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. με τις αγορές να "τιμολογούν" το ελληνικό χρέος ως τέτοιο κράτους που διαθέτει investment grade. Ενδεικτικά τίτλοι εκείνης της περιόδου "μεγάλη και πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές", "ο...13 άθλος του Ηρακλέους" κ.α. εύσημα σε μία αριστοτεχνική κίνηση καθώς συμπληρωνόταν η "ελληνική καμπύλη" ξανά θέτοντας την χώρα (οικονομία) στην κατηγορία των κανονικών.

Μία λεπτομέρεια είχε έρθει να επιβεβαιώσει την αρτιότητα του σχεδιασμού: η επιλογή είχε γίνει-τότε- για 30ετές που επί της ουσίας αφορούσε περίοδο 30ετών και 10 μηνών (300 ημερών), γιατί; επειδή η ΕΚΤ υπό το ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Programme) αγόραζε τίτλους διάρκειας έως 30 έτη και 364 ημέρες. Επιπλέον έδινε στον ΟΔΔΗΧ το περιθώριο κάποια στιγμή που θα επιλεγεί (στην διάρκεια της 30ετίας) να "ανοιχτεί" ξανά η έκδοση, προσφέροντας τη δυνατότητα (εκ νέου) πρόσβασης σε πηγές κεφαλαίων, εάν και όποτε κριθεί συμφέρον.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά όχι μόνο από την Ιταλία αλλά από χώρες-οικονομίες- όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ πλησιάζοντας-πλέον- την Ισπανία και έχοντας ως στόχο την Πορτογαλία (η διαφορά είναι στις 75 μονάδες βάσης). Ουσιαστικά "επενδύσιμη" η ελληνική οικονομία, μένει βέβαια το "τύποις" που θα "ξεκλειδώσει" την πρόσβαση σε περιβάλλον κεφαλαίων που υπολογίζονται σε 28 τρισ.$ (όσον αφορά στα υπό διαχείριση/AUM των hyper funds). Προφανώς και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αποτελεί πανάκεια πλην όμως είναι ένα "εργαλείο" μόχλευσης κεφαλαίων, ικανού να προσδώσει δυναμική σε μία οικονομία που έχει λαμβάνειν από το NGeu, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συνακόλουθες οι εισροές στις αγορές ομολόγων από τα index funds- με υπό διαχείριση 16 τρισ. σύμφωνα με την BofA- σε μία αγορά "ρηχή" 74 δισ. (με τα 35 δισ. στην ΕΚΤ) που σε εύλογο επενδυτικό χρόνο θα εμβαθύνει θεαματικά. Εισροές, που εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθούν το 2024, πιθανότατα από το δεύτερο 6μηνο. Ενδεικτική της προοπτικής εμβάθυνσης είναι παλαιότερη εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα πως, εάν σήμερα με την ελληνική αγορά ασχολούνται περί τα 100 επενδυτικά σπίτια με την επενδυτική βαθμίδα θα αυξηθούν, σταδιακά, ακόμη και δέκα φορές.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προφανώς αναφερόταν και στα (ξένα ) συνταξιοδοτικά ταμεία που σύμφωνα με το κατασταστικό τους επενδύουν σε ομόλογα οικονομιών που διαθέτουν την πιστοληπτική διαβάθμιση. Σήμερα η προσφορά αυτών των ταμείων στις εκδόσεις δεν ξεπερνά το 10%, ποσοστό που θα ενισχυθεί σημαντικά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σύνθεση των κατόχων "ελληνικού χρέους" (σε αντιδιαστολή με την προ 2-3ετίας μεγάλη θέση των κάθε λογής funds).

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ