Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου, οι προσδοκίες των εισηγμένων και η προοπτική αναβάθμισης

Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου, οι προσδοκίες των εισηγμένων και η προοπτική αναβάθμισης

Με άνοδο που φτάνει το 40% από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην πρώτη θέση διεθνώς, με τα πανίσχυρα ξένα funds να επενδύουν σε ένα από τα πιο "καυτά" επενδυτικά στοιχήματα του 2023.

Με άνοδο που φτάνει το 40% από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην πρώτη θέση διεθνώς, με τα πανίσχυρα ξένα funds να επενδύουν σε ένα από τα πιο "καυτά" επενδυτικά στοιχήματα του 2023. Στα 7,3 δισ. μόνο τον Μάϊο η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων εταιρειών, συνολικά στα 85 δισ. διαμορφώνεται σχέση ως προς το ΑΕΠ αρκετά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αναδεικνύοντας το περιθώριο σημαντικής περαιτέρω ενίσχυσης στη συνέχεια.

Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών άρρηκτα συνδεδεμένο με την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αφορά στην επάνοδο στην κατηγορία των αναπτυγμένων, μετά από την... οδύσσεια που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν όταν στις 12 Ιουνίου 2013 η MSCI υποβάθμιζε την ελληνική κατηγορία στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Η πρώτη και μοναδική έκτοτε υποβάθμιση χρηματιστηριακής αγοράς (αναπτυγμένης χώρας) από τον κολοσσό των 12 τρισ.$-υπό διαχείριση- προκαλώντας- τότε- τεράστια εκροή κεφαλαίων που επενδύουν σε αναπτυγμένες αγορές. Συνέπεια της μνημονιακής κρίσης, του ντόμινο που ενεργοποίησε η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, της κατάπτωσης των κρατικών τίτλων στην κατηγορία των junks κ.λ.π. Αυτά στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς η διαδρομή επαναφοράς είναι σε εξέλιξη, πορεία που ένα χρόνο πριν σηματοδότησε ο- τότε-υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέροντας- για πρώτη φορά, από κυβερνητικά χείλη- τον στόχο της αναβάθμισης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στις αναπτυγμένες.

Αυτόν τον ένα χρόνο έχουν γίνει σημαντικά, ουσιαστικά βήματα κυρίως στο καθαρά οικονομικό πεδίο παράλληλα με το επιχειρηματικό, όπως αποτυπώνονται στην ενίσχυση του ΑΕΠ, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, των εξαγωγών. Ενα 12μηνο με κυρίαρχη την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, τις ανησυχίες για διολίσθηση ισχυρών οικονομιών σε ύφεση, την συνεχή αύξηση των επιτοκίων, στην διάρκεια του οποίου το ΧΑ μόνο θετική πορεία έχει να επιδείξει. Σχεδόν 80% η ανοδική διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο σε διάστημα 52 εβδομάδων, οδηγός αυτής της θεαματικής πορείας, αλλά και με 50% για τα blue chips που την συμπληρώνουν με γνώμονα τα πειστικά οικονομικά αποτελέσματα 2022, πρώτου 3μηνου 2023 και ευοίωνων προοπτικών για το σύνολο του έτους.

Στις αναδυόμενες αγορές, που είναι υποβαθμισμένη η ελληνική ενεργεί μόνο ένα μικρό μέρος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ανάλογη είναι η δυναμικότητα των funds, όπως και τα κεφάλαια που τοποθετούνται σε έναν κλάδο, μία εισηγμένη. Είναι ακριβώς αυτό που ειπώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο-στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας- πως στόχος είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την οικονομία της χώρας που "ξεκλειδώνει" την ένταξη της αγοράς στις αναπτυγμένες. Κατηγορία όπου επενδύουν τα πανίσχυρα funds, πολλαπλάσιας ισχύος από τα αντίστοιχα των αναδυόμενων, ένα club 23 μελών με τα 15 να είναι ευρωπαϊκά. Προφανής ο στόχος η ελληνική να αποτελέσει το 16ο με ότι αυτό θα μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους πληρούν ένα από τα βασικά κριτήρια- της χρηματιστηριακής αξίας, που θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 δισ.$, για τουλάχιστον 5 εισηγμένες Με βάση τις τιμές "κλεισίματος" 12/6 Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική, Mytilineos, ΔΕΗ και Πειραιώς, Alpha Bank περνούν τον πήχη. Θα πρέπει όμως να πληρούνται τα κριτήρια της διασποράς (free float 50%), κυκλοφοριακής ταχύτητας (Annualized Traded Value Ratio) ενώ απαιτείται πλαίσιο "προσβασιμότητας" των funds (λ.χ. μέσω πλατφορμών συναλλαγών), εμβάθυνση επενδυτικών "καλαθιών" (ενδεικτικά Exchange Traded Fund/GREK MSCI, Lyxor e.t.c), δημιουργία εξειδικευμένων εργαλείων. Αυτά (αλλά όχι μόνον) με το ανάλογο φορολογικό πλαίσιο, που θα καθιστά ελκυστική την επένδυση ενός hyper fund σε μία εισηγμένη μεγέθους μίας Coca Cola, OTE, Mytilineos, ΟΠΑΠ κ.α. σε εύθετο χρόνο. --

Πρόσφατη "τιμολόγηση" φέρνει το ελληνικό 10ετές στο 3,618% (12/6) έχοντας αφήσει-εδώ και 3 εβδομάδες- πίσω το αντίστοιχο ιταλικό (4,104%), πλησιάζοντας πλέον το ισπανικό (3,348%) φιλοδοξώντας να "πιάσει" το πορτογαλικό (3,079%). Σε διάστημα 3 εβδομάδων η απόδοση του GR10Y καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστίαια αποκλιμάκωση, στο ίδιο που στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος έχει την ισχυρότερη απόδοση από τα αντίστοιχα χρηματιστήρια. Προφανώς είναι η προσδοκία του investment grade- που θα μπορούσε να αποκτηθεί σε κάποια από τις αξιολογήσεις που ακολουθούν: στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 20 Οκτωβρίου η Standard & Poor's, την 1η Δεκεμβρίου η Fitch με παράγοντες της αγοράς να την συναρτούν με το εκλογικό αποτέλεσμα (της 25ης Ιουνίου), την...ταχύρρυθμη απο-επένδυση του ΤΧΣ (κυρίως από Εθνική, Πειραιώς όπου ελέγχει το 40% και 27% του μ.κ αντίστοιχα) και το διεθνές περιβάλλον.

Με την προϋπόθεση πως, εκτός συνόρων δεν θα αλλάξει δραματικά το επενδυτικό κλίμα- καθώς Fed, ΕΚΤ συνεχίζουν την τακτική της ποσοτικής σύσφιξης- υψηλότερων επιτοκίων, το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει αρκετά προβλήματα κ.λ.π- εντός θα απαιτηθούν δραστικές πρωτοβουλίες σε χρόνους...εχθές για να επιτευχθεί η αναβάθμιση έστω από έναν οίκο αξιολόγησης, ακόμη και αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς. ΄Η ακόμη και από δύο- και μάλιστα αρχής γενόμενης από τους καναδούς της DBRS- στις 8 Σεπτεμβρίου- όπως εκτιμούν οι ultras αισιόδοξοι της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ