Πέντε συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και η αγορά μετράει τα...κουκιά!!!

Πέντε συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και η αγορά μετράει τα...κουκιά!!!

Οι πρωταγωνιστές του Χ.Α. και η στάση των ξένων επενδυτών

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Τέσσερις και η σημερινή συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει και δεύτερη. Για αυτό και διττή η εστίαση των επενδυτών, βραχυπρόθεσμα μέχρι και την Παρασκευή και μεσοπρόθεσμα προς τις 2 Ιουλίου (με την υπόθεση πως τότε θα διεξαχθεί η δεύτερη). Στα της εβδομάδας, η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση μεγεθών των Aegean, Fourlis (αύριο Τρίτη) και Eurobank (Τετάρτη) αλλά και οικονομικών στοιχείων που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, CPI Ευρωζώνης. Ενδεικτική της στάσης των ξένων για την κατάσταση στην ελληνική αγορά, η τιμολόγηση του δημοσίου χρέους της χώρας με το 10ετές οριακά χαμηλότερα του ορίου του 4% (την Παρασκευή) όταν το αντίστοιχο ιταλικό ήταν 30 μ.β υψηλότερα. Στα 77 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος την προηγούμενη εβδομάδα,, ενδεικτικός της στάσης που τηρούν τα ξένα funds. Εντελώς διαφορετική απ' ότι το 2029, όταν στο μεσοδιάστημα ευρωεκλογών- βουλευτικών είχε στηθεί ένα θεαματικό σκηνικό προεξόφλησης (κυβέρνησης της Ν.Δ) με σημαντικές υπεραποδόσεις. .

Κοινή εκτίμηση πως τα ξένα σπίτια περιμένουν το αποτέλεσμα της Κυριακής (21/5) που σε μεγάλο ποσοστό θα διαμορφώσει κλίμα για την "δεύτερη Κυριακή" την σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης κ.λ.π Στο ενδιάμεσο η συμμετοχή των διοικήσεων των συστημικών σε road shows, συγκεκριμένα 23-24 της UBS (Λοζάνη), 31 της JP Morgan (Μιλάνο), της Goldman Sachs 15 Ιουνίου (Παρίσι). Θεωρητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος (από κέρδη 2022) από την Εθνική- μέχρι το τέλος Μαϊου, που ο SSM θα δώσει την τελική/οριστική γραμμή. Η αγορά δεν ποντάρει μεν-πλην όμως μία ακραία ευνοϊκή στάση της Φρανκφούρτης θα μετρούσε θετικά. Πάντως την Πέμπτη η MSCI ανακοίνωσε το αναμενόμενο: μη ένταξη της Πειραιώς στο MSCI Standard, με την ψύχραιμη αντίδραση της αγοράς να επιβεβαιώνει όσους θεωρούσαν έκπληξη μία αντίθετη απόφαση.

Ο ξένος οίκος απέφυγε να πάρει θέση, όμως ενέταξε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Autohellas στον MSCI Small Caps. Μετά από διόρθωση-αγοραστές εκ νέου στη μετοχή της Mytilineos. Εως τα 28,40 ευρώ το ιστορικό υψηλό για τη μετοχή, επίπεδο ελκυστικό για κατοχύρωση κερδών από (τουλάχιστον) ένα ξένο fund με συνέπεια την διόρθωση έως και 3 ευρώ χαμηλότερα. Από τα 25,2 οι αγορές Πέμπτη και Παρασκευή έως τα 25,98 που ήταν και το υψηλό ημέρας. Με άνοδο 29% από την αρχή του έτους η εισηγμένη αποτιμάται στα 3,712 δισ. Αφύπνιση για τον "βασιλιά" ΟΤΕ ή αναλαμπή; με άνοδο 0,52% στα 13,53 ευρώ έναντι σημαντικής διόρθωσης 1,92% στα 15,83 ευρώ του ΟΠΑΠ, την Παρασκευή ξανά πέρασε στην δεύτερη θέση της κατάταξης (με όρους χρηματιστηριακής αξίας). Στα 5,867 δισ. ο ΟΤΕ έναντι 5,751 δισ. του ΟΠΑΠ. ΣχεδόνΧ2 Οργανισμούς η Coca Cola 3E, προς τα 11 δισ. (10,919 δισ.) αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στο "ρηχό" Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με χρηματιστές μερίδα traders "παίζει" τις αποτιμήσεις ΟΤΕ-ΟΠΑΠ με μεταφορά ρευστότητας και αντιστάθμιση θέσεων. Συνεκτιμώντας πως αμφότερες οι μετοχές συμπεριλαμβάνονται στο νέο Παράγωγο MSCI Greece Rebased Index. Ανάλογο hedging και σε Eurobank (5,098 δισ) vs Εθνική (4,719 δισ.) αλλά και σε Πειραιώς (2,888 δισ.) vs Alpha Bank (2,806 δισ.). Στα 100 εκατ. η διαφορά μεταξύ Motor Oil (2,395 δισ.) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,293 δισ.). Ανθεκτική η ΜΟΗ, παρά την για τέταρτη σερί εβδομάδα πτώσης των τιμών πετρελαίου. Ενδειξη πως, πλέον ο όμιλος επενδύει πέραν της core διύλισης και σε ΑΠΕ, και σε Παραχωρήσεις και όχι μόνο. Πέραν του 2024 (οπότε λήγει η σύμβαση για την "Αττική Οδό" ) και μέχρι την χρήση του 2025 οι υφιστάμενοι μέτοχοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) AVAX θα έχουν λαμβάνειν, ακόμη και εάν δεν επιτύχουν να κερδίσουν την επόμενη/νέα σύμβαση. Είναι τέτοια η ρευστότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα που και μέσω επιστροφών κεφαλαίων θα μπορούσαν να βάζουν στο ταμείο τους από 50-60 εκατ. ετησίως. Αυτά βλέπουν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ και ξανά ανεβάζουν τον πήχη για το (δυνητικό ) τίμημα για την νέα σύμβαση.

Προφανώς και Holterman- Βαρδινογιάννης δεν θα παραχωρούσαν τον κλάδο Παραχωρήσεων (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) στην Intrakat, στον οποιονδήποτε. Στις παραχωρήσεις- εν γένει- οι πλούσιες υπεραξίες. Πάνω από 800 εκατ. ευρώ έχουν βάλει στο ταμείο τους οι Αραβες της Apollo Investment από τον "Αστέρα Βουλιαγμένης". Και από μερίσματα, και από επιστροφές και από ενοίκια οικοπέδων. Για να μην ξεχνιόμαστε, προ 10ετίας πέρασε το "φιλέτο" έναντι 400 εκατ., για να έχουμε μία τάξη μεγέθους (...διαφυγόντων εσόδων για ελληνικές εταιρείες). Εάν είχε επιμείνει-τότε το 2013- ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, εάν τα είχαν βρει με τους αδελφούς Λασκαρίδη. Αλλά με υποθέσεις... Προφανώς και στην διοίκηση της AEGEAN θα περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τον επόμενο υπουργό και ανάλογα θα πράξουν όσον αφορά στην άσκηση των warrants. Αριστες εντυπώσεις άφησε στην πολυμελή αποστολή (80 άτομα/δημοσιογράφοι και εμπορικό) το 3ήμερο της εταιρείας στη Μαδρίτη. Στις 23 Μαϊου η ανακοίνωση μεγεθών της Εθνικής, στις 30 η γενική συνέλευση της Ideal Holdings.

Λέτε να έχουμε (θετικές) εκπλήξεις;

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ