Πλεύρης για φάρμακα: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά - Θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

Πλεύρης για φάρμακα: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά - Θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

Οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θα αφορούν μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός ή των δύο ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα» τόνισε και εξήγησε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και του δύο των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα στα οποία γίνονται παράλληλες εξαγωγές, «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σχετίζεται με τα φάρμακα της εποχής, που οφείλεται σε παγκόμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατούν τα φάρμακα, για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία, σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία, είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ, θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ, ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Πηγή: ert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ