Διακοπή καπνίσματος: Χρήσιμες συμβουλές

Διακοπή καπνίσματος: Χρήσιμες συμβουλές

Γράφει η
Ελένη Αδάμου
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αναπνευστικής Λειτουργίας ΥΓΕΙΑ

 

 

Σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα, αλλά φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε; Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να το επιτύχετε.

Αποδεχτείτε την εξάρτηση σας από τη νικοτίνη

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές αναφέρουν ότι το τσιγάρο τους αρέσει. Η «απόλαυση» του καπνίσματος, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από την υποχώρηση των συμπτωμάτων στέρησης, από την έλλειψη της νικοτίνης από την οποία είστε εξαρτημένοι. Η δύναμη της θέλησης μερικές φορές δεν είναι αρκετή και χρειάζεται η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ιατρό ή από ένα οργανωμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

Καταγράψτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα. Για να είναι επιτυχής η προσπάθεια σας, χρειάζεστε έναν τουλάχιστον ισχυρό προσωπικό λόγο για να διακόψετε (πχ. υγεία, χρόνια νοσήματα, τεκνοποίηση). Σκεφτείτε και κάντε μία λίστα με τους δικούς σας λόγους διακοπής. Τοποθετήστε την κάπου που θα την βλέπετε καθημερινά.

Αξιολογήστε την «καπνιστική συμπεριφορά» σας

Αφιερώστε μία ημέρα για να καταγράψετε ποιες ώρες της ημέρας καπνίζετε, σε τι καταστάσεις (άγχος, χαρά, ανία, κ.ά.), μόνοι σας ή με παρέα; Αυτό το ημερολόγιο καπνίσματος θα σας βοηθήσει να δείτε αντικειμενικά πως καπνίζετε και να βρείτε τρόπους αποφυγής συγκεκριμένων καταστάσεων (πχ. αν καπνίζετε περισσότερο με φίλους, όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια διακοπής, για το πρώτο διάστημα να προτιμάτε παρέες που η πλειοψηφία δεν καπνίζει).

Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια από το περιβάλλον σας

Ανακοινώστε την απόφαση σας στην οικογένεια και στους στενούς σας φίλους. Με αυτό τον τρόπο, «εκτίθεστε» στους άλλους και δεν θα αναβάλλετε άλλο την έναρξη της προσπάθειας σας. Επίσης, αυτά τα άτομα είναι που θα σας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές. Στην περίπτωση που είναι καπνιστές, ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Ορίστε συγκεκριμένη ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος

Πολλές φορές η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος αναβάλλεται με διάφορες προφάσεις, περιμένοντας την ιδανική κατάσταση για να κόψετε το κάπνισμα. Επιλέξτε απλά μία συγκεκριμένη ημέρα, μόνοι ή με το γιατρό σας και προετοιμαστείτε γι’ αυτήν. Η ημερομηνία που θα επιλέξετε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 15-20 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα θα μειώνετε σταδιακά τα τσιγάρα σας και ταυτόχρονα θα προετοιμάζεστε ψυχολογικά για την ημέρα της διακοπής.

Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια από εξειδικευμένο ιατρό.

Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση ή υπάρχουν έντονα συμπτώματα στέρησης (νευρικότητα, άγχος, έντονη επιθυμία για κάπνισμα, κλπ.), ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα επιτυχίας αυξάνονται με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και συμπεριφοριστικής θεραπείας (συζήτηση) από για τη διακοπή του καπνίσματος.
Εγγραφείτε σε μία εφαρμογή διακοπής του καπνίσματος στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιείστε προηγούμενες προσπάθειες προς όφελος σας

Αν στο παρελθόν έχετε ξαναπροσπαθήσει να κόψετε το κάπνισμα και δεν τα έχετε καταφέρει, μην σκεφτείτε πως δεν υπάρχει ελπίδα για εσάς. Μπορεί να αποτύχατε λόγω λανθασμένης μεθόδου, προετοιμασίας ή επιλογής περιόδου. Σκεφθείτε με προσοχή τις αιτίες που σας οδήγησαν να ξανακαπνίσετε και χρησιμοποιείστε τες υπέρ σας.

Tips:

  • Πετάξτε όλα τα τσιγάρα από το σπίτι σας.
  • Εμψυχώνετε τον εαυτό σας καθημερινά, μπροστά σε έναν καθρέφτη.
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά.
  • Πίνετε πολλά υγρά.
  • Αρχίστε γυμναστική, περπατάτε σε καθημερινή βάση.
  • Καταπολεμήστε το άγχος (μασάζ, μουσική, χορός)
  • Να θυμάστε ότι η διάρκεια της επιθυμίας για τσιγάρο δεν κρατάει πολύ. Κάντε κάτι να ξεχαστείτε.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με τα χρήματα που έχετε εξοικονομήσει.

Ο επιμένων νικά! Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά, μην απογοητεύεστε. Αν πραγματικά το θέλετε, ξαναπροσπαθήστε και κάποια στιγμή θα το πετύχετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ