Γκίκας Μαγιορκίνης: Πότε μπορούν να ξανά κολλήσουν όσοι νόσησαν με κορονοϊό

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πότε μπορούν να ξανά κολλήσουν όσοι νόσησαν με κορονοϊό

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης εξήγησε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN, «η ανοσία της αγέλης είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο πληθυσμός έχει φτάσει σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλ. μιας ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο που ο ιός δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποστειρωτική ανοσία δεν είναι κάτι εφικτό ούτε διαρκές, καθώς κάποιος έπειτα από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει εφόσον έχει νοσήσει. Επομένως το σενάριο της ανοσίας της αγέλης δεν υπάρχει και δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το έχουμε δει και με τους άλλους κορονοϊούς, ωστόσο είχαμε μια ελπίδα αρχικά ότι μπορεί να συμβεί με αυτόν τον κορονοϊό. Δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου, ούτε λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας ειδικά με την «Όμικρον».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

«Έπειτα από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφόσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η εκτίμηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για το Πάσχα
Σε ό,τι αφορά το Πάσχα ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα», θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περσινό Πάσχα».

«Δεν θα κάνω πρόβλεψη ότι θα είμαστε σε μηδενικά κρούσματα, αλλά θα πω ότι θα είμαστε σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και σε σύγκριση με πέρυσι, και καλύτερα από τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ