Αποτελεσματικό κατά 90% το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Αποτελεσματικό κατά 90% το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και κατά της μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα.

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης έδειξαν πως το αντιικό της χάπι είναι αποτελεσματικό κατά σχεδόν 90% όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό για ασθενείς υψηλού κινδύνου, ενώ τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι της ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών ή των θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, βάσει ενδιάμεσων αποτελεσμάτων σε περίπου 1.200 άτομα. Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Κανείς από όσους έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer δεν πέθανε, σε σύγκριση με 12 θανάτους μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Το χάπι της Pfizer λαμβάνεται μαζί με το παλαιότερο αντιιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες ξεκινώντας τη θεραπεία λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί, το χάπι θα πωλείται ως Paxlovid.

Η Pfizer έδωσε επίσης στη δημοσιότητα πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες μέσου κινδύνου.

"Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, σε συνέντευξή του.

"Μιλάμε για έναν συγκλονιστικό αριθμό ζωών που σώθηκαν και νοσηλειών που αποτράπηκαν", δήλωσε ο Dolsten.

Ο Ντόλστεν δήλωσε ότι αναμένει σύντομα την έγκριση για χρήση σε άτομα υψηλού κινδύνου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές. Δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA.


"Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και με τις περισσότερες σημαντικές ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως", δήλωσε ο Dolsten.

Ο Ντόλστεν δήλωσε ότι πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η δραστικότητα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον είναι τόσο "καλή όσο για οποιαδήποτε άλλη ανησυχητική παραλλαγή του ιού".

Η εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να έχει 180.000 θεραπευτικές αγωγές έτοιμες για αποστολή φέτος και σχεδιάζει να παράγει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ακόμη το 2022.

Ο Dolsten δήλωσε ότι η Pfizer επιδιώκει να επεκτείνει και άλλο την παραγωγή της, καθώς νέες παραλλαγές, όπως η Όμικρον, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανάγκη για αντιικά φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ