Β. Κοντοζαμάνης: Μονόδρομος οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Β. Κοντοζαμάνης: Μονόδρομος οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας μίλησε για τρείς πυλώνες, το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε ανάλυση των αναγκών του πληθυσμού με βάση την ζήτηση και όχι την προσφορά των υπηρεσιών υγείας.

 

Με την πανδημία "μας δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και τα επόμενα βήματα του ΕΣΥ που απαιτείται να γίνουν", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο "Health World 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας - η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

"Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας και επί της ουσίας να καταστήσει μονόδρομο τις αλλαγές που απαιτούνταν παρά τις αντιδραστικές αρκετές φορές απόψεις που επικρατούν στο χώρο, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ανέφερε ως παράδειγμα τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τόσο υποδομές όσο και νέες υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για τον πολίτη, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι ένα εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα υγείας μίλησε για τρείς πυλώνες, το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε ανάλυση των αναγκών του πληθυσμού με βάση την ζήτηση και όχι την προσφορά των υπηρεσιών υγείας.

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό είπε ότι χρειάζεται νέο αίμα στο ΕΣΥ και αυτό γίνεται και σε συνεργασία με το εξωτερικό, ώστε να υπάρξει ένα προβλεπτικό μοντέλο ανάλυσης της ζήτησης σε ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και όχι μόνο με πληθυσμιακούς δείκτες, π.χ. πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά κλίνη σε ένα νοσοκομείο ή σε μία δομή Υγείας.

"Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να ξεκινούν από την είσοδο μας στο νοσοκομείο και να τελειώνουν κατά την έξοδο μας από αυτό. "Θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια, διαλειτουργικότητα και συνεργασία σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα υγείας και ό,τι αυτό σημαίνει: ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση, κλπ. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσουμε νοσοκομεία. Θα πάμε σε συνέργειες, σε αλλαγές χρήσης και θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικότητα. Θα πρέπει να δούμε και τη σχέση του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας που υπήρχε αυτή η συνεργασία, όπως έγινε και με τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων".
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνης, έχουμε πλέον ένα τεράστιο εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, που μας επιτρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μεγάλων και εμβληματικών έργων στον τομέα της Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ