«Ναι» Μπάιντεν στην άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό

«Ναι» Μπάιντεν στην άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό

Αναταράξεις από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου

Υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει έντονη πίστη υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτηίας όμως προκειμένου να λήξει αυτή η πανδημία υποστηρίζει την άρση αυτής της προστασίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

Αντιδράσεις από τις εταιρείες

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ