Γιαμαρέλλου: Περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα

Γιαμαρέλλου: Περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα

Κοσμοσυρροή στην πλατεία Βαρνάβα καθημερινά-Στο σημείο συγκεντρώνονται περισσότεροι από 1.000 νέοι για να πίνουν τα ποτά τους

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αλλά και πώς θα κινηθούμε το Πάσχα μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Είναι κρίσιμο το θέμα του Πάσχα που ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να το κρίνουμε. Είδατε τα κρούσματα και τους θανάτους εχτές, αλλά και τους διασωληνωμένους. Λέμε ότι είμαστε σε οριζοντίωση των κρουσμάτων, αλλά έχουν αυξηθεί και τα τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερα. Νομίζω ότι τα self-tests απαιτούν επιβεβαίωση. Άρα δεν συμπεριλαμβάνονται τα κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω self-tests στα όσα ανακοινώθηκαν χθες. Η πιθανότητα ένα self-test να βγει ψευδώς αρνητικό, είναι μία στις 1000. Επομένως το αρνητικό μας καθησυχάζει απόλυτα», είπε η κ. Γιαμαρέλλου στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Αυτή είναι και η αξία του τεστ. Ότι βρίσκω τον ιό σε εκείνον που μπορεί ο ίδιος να μην έχει τίποτα, αλλά να κολλάει τον κόσμο γύρω του», τόνισε η ίδια.

«Με τα κρούσματα που έχουμε τώρα, υπάρχει μεγάλη πίεση και οι επιδημιολόγοι λένε ότι η πίεση θα κρατήσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες ακόμα. Επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, είμαστε επιφυλακτικοί για το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Όλοι περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα, αλλά αυτά επιμένουν. Είναι φυσικό λοιπόν να είναι κανείς επιφυλακτικός. Έχουμε την πληροφορία όμως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν αύξησε τα κρούσματα και την κινητικότητα. Αυτή είναι μια πληροφορία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τις επόμενες κινήσεις μας», σημείωσε η ίδια.

Κοσμοσυρροή στην πλατεία Βαρνάβα καθημερινά

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στην πλατεία Βαρνάβα, όπου η υπηρεσία του δήμου καθαρίζει καθημερινά το χώρο από τα χθεσινοβραδινά σκουπίδια, καθώς στο σημείο συγκεντρώνονται περισσότεροι από 1.000 νέοι για να πίνουν τα ποτά τους.

«Είμαι γύρω στα 50 χρόνια στην περιοχή. Από τότε που έγινε το θέμα με τον κορωνοϊό, η πλατεία έχει πολύ κόσμο και τις καθημερινές, αλλά ιδιαίτερα το σαββατοκύριακο που μαζεύονται πάνω από 1500 – 2000 άτομα. Οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα και με τη διατάραξη της κοινής ησυχίας. Στην πλατεία υπήρχε κίνηση και πριν τον κορωνοϊό, αλλά όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αυτή τη στιγμή έρχονται από διάφορες περιοχές, ενώ τόσα χρόνια υπήρχε μια λογική κίνηση. Αν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά πιστεύω ότι δε θα υπήρχε ο συνωστισμός που υπάρχει τώρα», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννατσούλιας, κάτοικος της περιοχής.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλα αυτά τα νέα παιδιά είναι ότι μέσος όρος των νοσηλευόμενων έχει κατέβει πολύ γιατί οι μεγαλύτεροι έχουν εμβολιαστεί. Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος και παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες. Είναι δυνατόν μετά από τέτοιες συγκεντρώσεις να μην αυξηθούν τα κρούσματα; Όλη πρέπει να βοηθήσουμε. Κάνω έκκληση σε αυτά τα παιδιά που τα αγαπάμε, για να έχουμε ένα καλό Πάσχα, να πετάξουμε τις μάσκες, να είναι προσεχτικά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ