Αισιοδοξία για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αισιοδοξία για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ προκαλούν αισιοδοξία, καθώς τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αυτά που ανέμεναν οι επιστήμονες.

«Όπως και αν το δει κάποιος, είναι καλό νέο» σχολίασε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι. Το πειραματικό εμβόλιο παρασκευάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείεας Moderna και μετά τις επιτυχείς πρώτες δοκιμές θα ακολουθήσει μια μελέτη ευρείας κλίμακας με 30.000 συμμετέχοντες. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα αισιόδοξα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο με τη συμμετοχή 45 εθελοντών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στον οργανισμό των εθελοντών ανιχνεύθηκαν αντισώματα του ιού σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που εντοπίζονται σε όσους έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει πως οι δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε μέχρι το τέλος του έτους το εμβόλιο να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές ανέφεραν παρενέργειες που μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης, όπως κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη και πυρετός και τα οποία διήρκησαν περίπου για μια ημέρα. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι παρενέργειες αυτές είναι αναμενόμενες και τονίζουν πως χρειάζονται περισσότερα εμβόλια -και όχι μόνο ένα- για να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ