Συγχωνεύσεις και εξαγορές τροφοδότησαν ανάπτυξη 5% στον κλάδο medtech

Συγχωνεύσεις και εξαγορές τροφοδότησαν ανάπτυξη 5% στον κλάδο medtech

Υπάρχει άφθονη χρηματοδότηση των medtechs συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Συνολικά, η χρηματοδότηση των medtechs στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 101% το 2016

Ανάπτυξη 5% παρουσίασε το 2016 ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας (medtech), σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση της ΕΥ με τίτλο «Pulse of the industry».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΥ, αυτή η ισχυρή ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από στρατηγικές συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) και βελτιστοποίησης των χαρτοφυλακίων, καθώς και τη διαρκή εστίαση στην απόδοση των κεφαλαίων και σε επενδύσεις στην έρευνα & ανάπτυξη (Ε&Α).

Συνολικά, τα έσοδα των εταιρειών medtech, με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυξήθηκαν το 2016 στα 364,4 δισ. δολ., έπειτα από μια πτώση κατά 3% το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα αυτών των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 17%, φθάνοντας τα 16 δισ. δολ., έναντι μείωσης 20% στα 13,7 δισ. δολ. το 2015, ενώ οι συνολικές δαπάνες Ε&Α από εταιρείες που επικεντρώνονται αμιγώς στην ιατρική τεχνολογία αυξήθηκαν κατά 5%, στα 16 δισ. δολ. το 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει άφθονη χρηματοδότηση των medtechs συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Συνολικά, η χρηματοδότηση των medtechs στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 101% το 2016, φθάνοντας τα 43,9 δισ. δολ., που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) ανήλθε σε 7,7 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι ροές κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο παγκόσμιες. Το 2016-17, η Κίνα έφθασε να είναι μία από τις κορυφαίες περιοχές άντλησης ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς οι εταιρείες medtech συγκέντρωσαν πάνω από ένα δισ. δολ. από 16 χρηματοδοτήσεις. Οι επενδυτές με έδρα στην Ασία υποστήριξαν, επίσης, ενεργά αμερικανικές και ευρωπαϊκές medtechs, συμμετέχοντας σε τρεις από τους μεγαλύτερους κύκλους συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Συνολικά, οι εταιρείες medtech στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσαν συμφωνίες αξίας σχεδόν 100,4 δις δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 46% κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και την υψηλότερη επίδοση του κλάδου μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τις δημόσιες εγγραφές, εξαιρώντας μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του κλάδου πέρυσι, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές medtechs συγκέντρωσαν μέσω δημόσιων εγγραφών 547 εκατ. δολ. κατά το 2016-17, ποσό μειωμένο κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τέλος, η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου αυξήθηκε κατά 26% από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου, ενισχυμένη από τη δημοσιοποίηση σημαντικών κερδών και από ένα περιβάλλον φιλικό προς τις συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ