ΤτΕ: Οχι στον εφησυχασμό, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Σαφή προειδοποίηση, για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καθώς παραμένει υπαρκτός κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, απηύθυνε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην τελευταία του Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.
Όπως αναφέρει, η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. «Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%. Ωστόσο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας. Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.
Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς.
Η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και του κλίματος εμπιστοσύνης ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης των επενδύσεων καθώς οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η έκδοση εταιρικών ομολόγων, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχει αυξηθεί και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα λειτουργήσει θετικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Ο δεύτερος παράγοντας που προβλέπεται ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των εξαγωγών. Όπως αναλύεται στην έκθεση, η στενή συσχέτιση μεταξύ εξαγωγικών επιδόσεων και ανταγωνιστικότητας κόστους που ίσχυε στο παρελθόν διακόπηκε απότομα μετά το 2009, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της χώρας και της στενότητας χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
«Αν διατηρηθεί αυτή η (τρέχουσα) δυναμική, είναι πιθανόν οι μακροοικονομικές επιδόσεις να υπερβούν τις σημερινές προβλέψεις και η βελτίωση των πραγματικών μεγεθών να είναι ταχύτερη», ανέφερε η ΤτΕ στην Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική της περιόδου 2013-14 που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Η πορεία...αυτή δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας», ανέφερε η έκθεση.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Τράπεζα Κύπρου η Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου έναντι 29,3 εκατ. ευρώ
Η επίπτωση της Συναλλαγής στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος εκτιμάται σε περίπου 15 μ.β.
Εγκρίθηκε η τροπολογία για αναλήψεις από ΑΤΜ χωρίς προμήθεια – Οι αλλαγές
Κατοχυρώνονται οι μηδενικές χρεώσεις για τους πελάτες των τραπεζών
JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Τι προβλέπει για τα αποτελέσματα
Οverweight και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο οίκος.
Euroxx: Τι αναμένει για τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2ο τρίμηνο - Οι κορυφαίες επιλογές της
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα
Λαγκάρντ: Είμαστε σε καλό σημείο για τα επιτόκια – Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω
Όσο πιο γρήγορα λυθεί η «εμπορική αβεβαιότητα» με τις ΗΠΑ, τόσο καλύτερα για όλους
Επιτόκια: Πάτησε το "pause" η ΕΚΤ μετά από οχτώ μειώσεις - Eξαιρετικά αβέβαιo το περιβάλλον
Η σημερινή στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα δείχνει την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η εικόνα…
Aναλήψεις από τα ΑΤΜ χωρίς προμήθεια από τις 11 Αυγούστου – Τι προβλέπει η τροπολογία
Θέσπιση εθνικού πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων
Η Citi αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών - Τι περιμένει από τα αποτελέσματα β' 3μηνου
Διατηρεί παράλληλα τη σύσταση αγοράς (buy)
Nέο τοπίο για τις τραπεζικές προμήθειες - Ποιές χρεώσεις μηδενίζονται, ποιές μειώνονται σε 1,5 ευρώ
Π. Μαρινάκης: «Οι τράπεζες πήγαν να παρακάμψουν τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις χρεώσεις»
Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις των τραπεζών στα ΑΤΜ - Πλαφόν για όλες τις άλλες πληρωμές στο 1,5 ευρώ
Τι εξήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών