Οι πόλεις του αύριο.. σήμερα, χάρη στο 5G

Οι πόλεις του αύριο.. σήμερα, χάρη στο 5G

Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε να εξελίσσονται φιλόδοξα πρότζεκτ που θέλουν να μεταμορφώσουν τις πόλεις μας και αν σε κάτι -λίγο πολύ- συμφωνούμε όλοι είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε τα αστικά κέντρα να γίνουν πιο φιλικά σε κατοίκους και επισκέπτες

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας επέστρεψαν στις πόλεις μας τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα και, μαζί, επέστρεψαν στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου οι αναφορές για μποτιλιαρίσματα και καθυστερήσεις σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους.

Η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον πήρε μία βαθιά ανάσα από τον υποχρεωτικό περιορισμό μας στο σπίτι όμως η κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορεί να περιορίζεται σε τέσσερις τοίχους. Μπορούμε όμως να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές;

Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι και πολλοί ακόμα επιστήμονες προσπαθούν με σχέδια επί χάρτου και με παρεμβάσεις να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος και να δώσουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες των αστικών κέντρων χώρο για να κινηθούν, να διασκεδάσουν, να εργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν.

Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε να εξελίσσονται φιλόδοξα πρότζεκτ που θέλουν να μεταμορφώσουν τις πόλεις μας, κι αν σε κάτι -λίγο πολύ- συμφωνούμε όλοι είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, ώστε τα αστικά κέντρα να γίνουν πιο βιώσιμα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και προσβάσιμα προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, χωρίς εξαιρέσεις.

Η τεχνολογία 5G είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό των πόλεων, όπως φαίνεται και από το δεύτερο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE.

Τεχνολογικές λύσεις όπως η αυτόνομη οδήγηση μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Οχήματα χωρίς οδηγό θα κινούνται με απόλυτη προσήλωση στα σήματα και τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας χωρίς ο παράγοντας κούραση ή… αφηρημάδα να απειλεί την ασφάλεια των επιβαινόντων ή των περαστικών.

Έχουμε ήδη δει σε πειραματικά περιβάλλοντα πώς η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Με τις υψηλές ταχύτητες και τη σχεδόν μηδενική υστέρηση στη μεταφορά της πληροφορίας, το 5G έρχεται να ανοίξει νέους ορίζοντες και δυνατότητες σε όσους αντιμετωπίζουν, μόνιμα ή προσωρινά, δυσκολίες στην κινητικότητά τους.

Οι πόλεις γίνονται πιο φιλικές χάρη σε εφαρμογές της τεχνολογίας 5G που βοηθούν στη σωστή διαχείριση της ενέργειας, χωρίς φώτα που μένουν αναμμένα… μέρα μεσημέρι. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η άμεση ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις είναι μερικοί μόνο από τους τομείς της καθημερινότητας των αστικών κέντρων που μετασχηματίζονται χάρη στην τεχνολογία 5G.

Ίσως όλα αυτά να μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας και οι πιο δύσπιστοι να πουν πως πριν από 50 και 60 χρόνια ο κόσμος μιλούσε για ιπτάμενα οχήματα στον 21ο αιώνα. Όμως το 5G δεν είναι επιστημονική φαντασία ή καποιο σενάριο ταινίας αλλά πραγματικότητα.

Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει συμπεριλάβει στις επενδυτικές της προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 160 εκ. ευρώ για τη δημιουργία ενός ψηφιακού 5G διαδρόμου που θα διασυνδέει τις μεγάλες εμπορευματικές πύλες της χώρας μας με τα αστικά κέντρα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρόμοιες τεχνολογίες μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των πόλεών μας ταχύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς και το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ της Cosmote έρχεται να μας δείξει πώς πραγματικά θα είναι η ζωή στις δικές μας πόλεις τα αμέσως επόμενα χρόνια.

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή από το δίκτυο COSMOTE. Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ