Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή
Μπήκε η άνοιξη σήμερα, αλλά πότε αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή;

Για τη θερινή αλλαγή ώρας ίσχυει ότι ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου(27 Μαρτίου) , όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00. Η αλλαγή της ώρας όμως σύμφωνα με έρευνα έχει και τις επιπτώσεις της. Ειδικότερα αυξάνονται τα περιστατικά τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι αποδεκτή παγκοσμίως η ωφέλεια σε κατανάλωση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας σε θερινή, στο τέλος Μαρτίου και σε χειμερινή το τέλος Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο… Οι άνθρωποι τείνουν να παθαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, έδειξε νέα μελέτη στην Φινλανδία, γιατί το «βιολογικό ρολόι» του ανθρώπινου οργανισμού «απορρυθμίζεται», επηρεάζοντας τους χτύπους της καρδιάς.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γιόρι Ρουσκάνεν από το Πανεπιστήμιο Τουρκού της Φινλανδίας δήλωσε πως «γνωρίζαμε την επίδραση των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό στα ισχαιμικά επεισόδια, που είναι τα πιο συνηθισμένα. Η μελέτη μας απέδειξε πως οι ρυθμοί της καρδιάς επηρεάζονται από την αλλαγή στην ώρα κι έτσι αυξάνονται τα εγκεφαλικά την περίοδο που αλλάζει».

Για την μελέτη των Φινλανδών χρειάστηκε να ερευνηθούν 3.033 εισαγωγές στα νοσοκομεία αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας, σε σχέση με 11.801 περιπτώσεις που εισήχθησαν δύο εβδομάδες πριν ή δύο μετά. Ειδικά όσοι υποφέρουν από καρκίνο, έχουν έως και 25% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό τις ημέρες εκείνες, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ενώ το ρίσκο αυξάνεται για τους ανθρώπους πάνω από 65 ετών.