Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Φάιμαν για τους πρόσφυγες

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Φάιμαν για τους πρόσφυγες
Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και τους καγκελάριους της Αυστρίας, κ. Werner Faymann και της Γερμανίας, κυρία Angela Merkel, με θέμα την προσφυγική κρίση και ειδικότερα την εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα, κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων - τα αποκαλούμενα "Hot Spots" - πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου, Άννα Μαρία Ράιχ.


Ο κ. Faymann είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με την ka. Angela Merkel, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, k. Donald Tusk.

Προχθές Τετάρτη, ο Αυστριακός καγκελάριος, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, k. Jean-Claude Juncker, είχε υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συνδράμουν μαζί με άλλους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., στην Ελλάδα και στην Ιταλία. .

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα Αυστριακοί "συντονιστές" από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την Καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αυστριακού καγκελάριου, οι Αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της Ε.Ε. (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.

Η σχετική συμφωνία της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, προβλέπει τη δημιουργία, έως τα τέλη Νοεμβρίου, συνολικά ένδεκα τέτοιων κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με την αυστριακή Καγκελαρία, τη συνδρομή τους στη δημιουργία αυτών των κέντρων έχουν υποσχεθεί, εκτός της Αυστρίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ