Πάρτι αισχροκέρδειας στον Πειραιά: Ανέβασαν τις τιμές και σε είδη που δεν υπήρξε αύξηση του ΦΠΑ

Πάρτι αισχροκέρδειας στον Πειραιά: Ανέβασαν τις τιμές και σε είδη που δεν υπήρξε αύξηση του ΦΠΑ
Ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ, στις 20 Ιουλίου, πραγματοποίησαν ελεγκτές του τμήματος εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.


Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταστημάτων εστίασης, από ελέγχους μίας εβδομάδας, διαπιστώθηκε ότι το 44% των καταστημάτων (εστιατόρια, καφετέριες) που ελέγχτηκαν, δεν είχε αλλάξει τον τιμοκατάλογο και είχαν «απορροφήσει» εξ ολοκλήρου την αύξηση του ΦΠΑ. Το 56% των καταστημάτων είχε κάνει αλλαγές στους τιμοκαταλόγους. Απ' αυτό το ποσοστό τα μισά καταστήματα (28%) είχαν κάνει περιορισμένες αλλαγές σε λίγα είδη ή και σε ποσοστό μικρότερο της αύξησης του ΦΠΑ.

Τα υπόλοιπα καταστήματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε ολική αλλαγή του τιμοκαταλόγου τους, με αυξήσεις σε όλα τα είδη, ακόμα και σε είδη που δεν είχαν αλλάξει κατηγορία ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί καφέ μπαρ σε τουριστική περιοχή του Πειραιά, όπου είχαν γίνει αυξήσεις της τάξης του 10% στη τιμή ροφημάτων και γλυκών ενώ είχαν αυξηθεί και οι τιμές των ποτών παρά το γεγονός ότι σε αυτά ο ΦΠΑ ήταν ήδη στο 23%.

Επίσης, αυτό το διάστημα έγιναν έλεγχοι στα κυλικεία πλοίων της ακτοπλοΐας, όπου δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στις τιμές των προϊόντων, που είναι σε διατίμηση ενώ υπήρχε επάρκειά τους για το προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Τέλος σε ελέγχους για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις, για λειτουργία ισάριθμων πάγκων χωρίς άδεια, στο κυριακάτικο παζάρι της οδού Αλιπέδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ