Ηχητικό ντοκουμέντο: Τι λέει ο Βαρουφάκης για δραχμή και χακάρισμα ΑΦΜ

Ηχητικό ντοκουμέντο: Τι λέει ο Βαρουφάκης για δραχμή και χακάρισμα ΑΦΜ
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για  σχέδιο Β και  «χακάρισμα» των ΑΦΜ.

To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγο, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.

Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:

  • 4': Αρχίζει να αναλύει το Plan B
  • 4'58'': Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
  • 6'.06'': Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
  • 6'40'': Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για το ρόλο της Σαβαϊδου της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
  • 7'.24'': Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
  • 8'32'': «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ακούστε το ΕΔΩ

Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ηχητικό (μετάφραση)

«Πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός [Αλέξης Τσίπρας], πριν γίνει πρωθυπουργός, που είχε δώσε το πράσινο φως να επινοήσω ένα ‘Σχέδιο Β’».

«Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων» και εργαζόμασταν από «τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου».

Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή, την οποία ποτέ δεν έλαβα»,

«Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο» που «θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN» σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα» για πληρωμές.

«Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή»

Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.

Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.

«Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια», «μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα», και θα καταλάβαιναν αμέσως αν δοκιμάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.

Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου [τραπεζικού] συστήματος.