Βρετανικό ΥΠΕΞ προς τουρίστες στην Ελλάδα: Προειδοποιεί για τράπεζες και διαδηλώσεις

Βρετανικό ΥΠΕΞ προς τουρίστες στην Ελλάδα: Προειδοποιεί για τράπεζες και διαδηλώσεις
Ταξιδιωτική οδηγία προς τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Ειδικότερα, συμβουλεύει τους Βρετανούς τουρίστες να έχουν μαζί τους μετρητά καθώς ενδέχεται, όπως λέει, να υπάρξουν περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες από την Δευτέρα.

Αναλυτικά το κείμενο του Foreign Office που δημοσιεύει το capital.gr:

"Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ. Όταν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από ένα μέσα πληρωμής μαζί μας (μετρητά, χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα). Οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών και της εξυπηρέτησης των ΑΤΜ - σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιοριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείται ότι έχετε αρκετά ευρώ σε μετρητά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες περιστάσεις και τυχόν απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

Γίνονται τακτικά απεργίες. Μερικές φορές αυτές κηρύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στις δημόσιες μεταφορές εντός και εκτός Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ταξιδιών και των λιμανιών). Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά στο κέντρο της Αθήνας, και επίσης λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις. Θα πρέπει να αποφύγετε όλες τις διαδηλώσεις και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται από τις τοπικές αρχές ασφάλειας.

Υπάρχει μία γενική απειλή από την τρομοκρατία και τις πράξεις πολιτικής βίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες τις 10ης Απριλίου 2014, υπήρξε μία μεγάλη έκρηξη έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα είναι το 112. Καλώντας το 999 από βρετανικό κινητό στην Ελλάδα θα εκτρέψει αυτόματα την κλήση σας στις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι Βρετανοί υπήκοοι πραγματοποιούν περίπου 2 εκατ. επισκέψεις στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Οι περισσότερες επισκέψεις είναι χωρίς προβλήματα, αλλά θα πρέπει να λάβετε λογικές προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντά σας.

Να έχετε μαζί μας ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας ή άλλη ταυτότητα με φωτογραφία η οποία επιβεβαιώνει τη βρετανική σας υπηκοότητα, ανά πάσα στιγμή.

Η ελληνική αστυνομία δεν ανέχεται θορυβώδη ή απρεπή συμπεριφορά, ειδικά όταν εμπλέκεται υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα ελληνικά δικαστήρια επιβάλουν βαριά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται απρεπώς. Η ταξιδιωτική σας ασφάλεια μπορεί να μην σας καλύψει μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ. Όταν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να έχετε περισσότερους από έναν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής μαζί μας (μετρητά, χρεωστική κάρτα, πιστωτική). Διασφαλίστε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

Να έχετε ολοκληρωμένη ταξιδιωτική και ιατρική ασφάλιση πριν ταξιδέψετε.

Η υπηρεσία επιχειρηματικών κινδύνων στο εξωτερικό προσφέρει πληροφορίες και συμβουλές για βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για το πώς να διαχειριστούν πολιτικούς, οικονομικούς και σχετιζόμενους με την επιχειρηματική ασφάλεια κινδύνους".