Ξένος Τύπος: Οι ελληνικές προτάσεις αυξάνουν τις ελπίδες για συμφωνία

Ξένος Τύπος: Οι ελληνικές προτάσεις αυξάνουν τις ελπίδες για συμφωνία
Με καταιγισμό... θετικών δημοσιευμάτων για τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις «ξύπνησαν» σήμερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες του χθεσινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

«Οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις ελπίδες για συμφωνία μέσα στο επόμενο 48ωρο, την ώρα που ο Τσίπρας αναγκάζεται να καταπιεί τη λιτότητα», γράφει η Telegraph.

Οπως επισημαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέμεινε για ακόμη μια μέρα ζωντανό, αφού έλαβε σανίδα σωτηρίας από την κατάληξη των χθεσινών συνομιλιών. Η εφημερίδα τονίζει ότι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις επόμενες 48 ώρες, ενώ επισημαίνει πως τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκαν να βάλουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οι ελπίδες για συμφωνία αυξάνονται καθώς η Ελλάδα υποχωρεί», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Guardian.

Oι ελπίδες για μια συμφωνία που θα απάλλασσε την Ελλάδα από μια επικείμενη χρεοκοπία και την πιθανή έξοδο από το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκαν απότομα τη Δευτέρα καθώς οι Ευρωπαίοι έταιροι της Ελλάδας χαιρέτισαν τις προτάσεις από την Αθήνα για τη μείωση του... λογαριασμού των συντάξεων και την άντληση επιπλέον χρημάτων από τον ΦΠΑ.

Η πιο θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, τονίζει ο Guardian, ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε προθυμία να κάνει πίσω στα δύο θέματα στα οποία υπήρξε διαφωνία με τους πιστωτές της.

«Η αλλαγή της στάσης της Ελλάδας κρατά ζωντανές τις ελπίδες για συμφωνία», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου των Financial Times, όπου καταγράφετε όλο το ρεπορτάζ των χθεσινών εξελίξεων και επισημαίνεται η σημαντική αλλαγή που παρουσίασε στις προτάσεις της.

«Οι ελληνικές προτάσεις αυξάνουν τις ελπίδες για συμφωνία» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal.

Οι πιστωτές της Ελλάδα για πρώτη φορά δήλωσα ότι μια συμφωνία για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας είναι ορατή, μετά από πρόταση που υποβλήθηκε στο τελευταίο... λεπρό από την Αθήνα, κάνοντας σημαντική παραχώρηση στο συνταξιοδοτικό, τονίζει η WSJ.

«Η διαφωνία Ελλάδας-πιστωτών έχει περιοριστεί στον ΦΠΑ της εστίασης» επισημαίνει το ρεπορτάζ του Bloomberg. Οπως αναφέρει, αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη διαφορά πλεόν μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως προσθέτει, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή της στις προτάσεις της με την ψήφιση νόμου πριν από την όποια συμφωνία της ευρωζώνης για να ξεκλειδώσουν τα χρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να διατηρηθούν τρεις συντελεστές ΦΠΑ

«Η Ελλάδα γλύτωσε από το χείλος του γκρεμού αφού οι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν τις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από Αθήνα», γράφει ο Independent. Oπως σημειώνει, η ελληνική κρίση φαίνεται να οδεύει προς λύση αφού οι ηγέτες της ΕΕ είδαν θετικά τις προτάσσεις της Αθήνας, μειώνοντας έτσι τους φόβους για Grexit.