Αποκάλυψη FAZ: Το νέο σχέδιο της Κομισιόν

Αποκάλυψη FAZ: Το νέο σχέδιο της Κομισιόν
Παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο και χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως αναφέρει η FAZ,η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τη Δευτέρα να δεσμευθεί για αξιόπιστες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποφασίσει και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η έγκριση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Έτσι θα μπορούσαν να εκταμιευθούν άμεσα 3,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν επιπλέον κεφάλαια από τον EFSF, αυτά που κατείχε ο HFSF, που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι εταίροι μας είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν η Αθήνα περάσει από το Κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.