Στη Βαυαρία οι ισχυροί του κόσμου για την Σύνοδο Κορυφής του G7

Στη Βαυαρία οι ισχυροί του κόσμου για την Σύνοδο Κορυφής του G7
Μια σειρά υπαρξιακών προβλημάτων, που σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να λυθούν από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα G7 που αποτελείται από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Η πενταετής μάχη της Ελλάδας να παραμείνει φερέγγυα κινδυνεύει σχεδόν καθημερινά να χαθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να διατηρήσει την ομοφωνία στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με το Ιράν παραμένουν αβέβαιες.

Αυτές είναι οι προκλήσεις για τις οποίες αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα των ισχυρότερων αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

«Είναι πολύ σημαντικό από αυτές τις συνεδριάσεις των G7 να προκύψει ότι ο κόσμος μιλά με μία φωνή», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ben Rhodes.

Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για περισσότερη αυτάρκεια της Ευρώπης χρονολογούνται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκπλήρωτες. Η Μέρκελ, ως ηγέτις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και ως η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου στη λίστα του περιοδικού Forbes για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση πολλών κρίσεων, από τη διάσωση του ευρώ μέχρι την υπεράσπιση των ανατολικών και νοτίων συνόρων της Ευρώπης.

Ωστόσο, ακόμα και η δική της εξουσία επηρεάζεται από ευρωπαϊκούς αντιπερισπασμούς, όπως η χαμηλή οικονομική ανάκαμψη και τα κέρδη που σημειώνουν τα εθνικιστικά πολιτικά κόμματα, μέχρι τον αυξανόμενο κίνδυνο του τζιχαντισμού και τα θεσμικά διλήμματα όπως η πιθανή απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ των 28.

«Ανησυχώ πως θα δούμε μια πιο εσωστρεφή Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα έχει εμμονή με την επίλυση της ευρωκρίσης, την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και μελλοντικά και την αντιμετώπιση της Βρετανίας», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο εξωστρεφή Ευρώπη με μια παγκόσμια προοπτική».

Οι πιο εξωστρεφείς υποσχέσεις για το ελεύθερο εμπόριο, την παγκόσμια ανάπτυξη, την πρόληψη ασθενειών και την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης των G7

Το χειρότερο σενάριο για τη Μέρκελ θα είναι αυτή η συνεδρίαση να πάρει τον δρόμο της συνεδρίασης των G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, όπου κυριάρχησε η οικονομική κρίση της Ευρώπης, με την Γερμανία και τη Γαλλία να δημιουργούν προηγούμενο απειλώντας να πετάξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, ενώ η αδυναμία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία οδήγησε στην απομάκρυνσή του από την εξουσία λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την σύνοδο των Καννών ως «ταχύρρυθμο μάθημα» για την ευρωπαϊκή πολιτική, και η Μέρκελ έβαλε τα κλάματα, όπως γράφει σε βιβλίο του ο γάλλος συγγραφέας Arnaud Leparmentier. Η Μέρκελ δεν επιβεβαίωσε ποτέ αυτήν την εκδοχή των γεγονότων.

Έκτοτε, η οικονομία της Ευρώπης έχει «στρώσει» και η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν βγει από τα μνημόνια. Η Κύπρος συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα διάσωσής της, ενώ η κρίση στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 1,8% της οικονομίας της Ευρωζώνης, «εξερράγη» και πάλι τον Ιανουάριο όταν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε «όχι» σε νέες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Μετά τη δημόσια ρητορική των πρώτων φάσεων της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα κινείται πλέον πιο διακριτικά. Ένας κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία «θα ήταν αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Jason Furman. «Γι αυτό όλοι θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Έλληνες, έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους, όμως δυνητικά επηρεάζει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία».

Η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι στις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσής της. Αυτό συμπίπτει και με την ίδια καταληκτική προθεσμία που έχει τεθεί για συμφωνία με το Ιράν στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται τώρα στην Βιέννη.

Το πρόβλημα της Ουκρανίας

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί στην σύνοδο των G7 διότι η χώρα δεν είναι στις κορυφαίες οικονομίες. Ούτε όμως θα βρίσκεται εκεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της στήριξης της επανάστασης της Ουκρανίας, που τον κατέστησαν πέρυσι "persona non grata" –με αποτέλεσμα οι G8 να ξαναγίνουν G7.

Εν τω μεταξύ, οι σποραδικές συγκρούσεις που σημειώνονται στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα θέτουν σε κίνδυνο την τετράμηνη εκεχειρία. Οι ουκρανικές αναταράξεις σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι η Ρωσία έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» 89 ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας, εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΕ να παρατείνει τις κυρώσεις της έναντι της Ρωσίας, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Donald Tusk, πιέζει για εξάμηνη παράταση, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, στάση που στηρίζει και η Μέρκελ. Καθώς όμως ο Tusk δεν εξασφάλισε την απαραίτητη ομοφωνία για την παράταση αυτή στη σύνοδο του Μαρτίου, η Ρωσία ελπίζει πως χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία ή η Ελλάδα θα «φρενάρουν» την απόφαση στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις 25-26 Ιουνίου.

Από τις ρωσικές κυρώσεις μέχρι το Ιράν, οι ΗΠΑ θέλουν να σιγουρευτούν ότι συμβαδίζουν με τους βασικούς συμμάχους, σύμφωνα με τον Rhodes.

Μια διμερής συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα πριν τη συνεδρίαση των G7 θα δώσει στον αμερικανό πρόεδρο «τη δυνατότητα να σφυρηλατηθεί μια συνάντηση των μυαλών», σύμφωνα με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα.

Πάντως, πριν από λίγο, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως ούτε το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα των G7, ούτε σχεδιάζεται κάποια ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Πάτησε... Βαυαρία ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Βαυαρία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Eπτά (G7) που θα επικεντρωθεί στη βία που μαστίζει την ανατολική Ουκρανία αλλά και στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά 6:15 (τοπική ώρα/ 7:15 ώρα Ελλάδας) στο Μόναχο. Ο αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός από κατοίκους που φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στην κοινότητα Κρουν των βαυαρικών Αλπεων, όπου βρίσκεται ο Πύργος Ελμάου. Εκεί θα φιλοξενηθεί αργότερα σήμερα η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.