Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός - Τα έσοδα πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων

Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός - Τα έσοδα πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, και ενώ οι δανειστές προβλέπουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα «εδώ και τώρα» ο προϋπολογισμός του 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (0,66% του ΑΕΠ), τα στοιχεία που καταφτάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 5μηνο, είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του MoneyPro, τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Μάιο ανήλθαν σε μόλις 2,722 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,728 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις έναν μήνα, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έναντι του στόχου.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 15,815 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, μετά την καθίζηση του Μαΐου, η εικόνα άλλαξε δραματικά.

Στο πεντάμηνο, τα καθαρά έσοδα περιορίστηκαν σε 18,53 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 19,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ήδη στο 5μηνο, εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα κατά 640 εκατομμύρια ευρώ και αυτό παρά το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου και τη βεβαίωση σειράς έκτακτων φόρων που έπρεπε να πληρωθούν μέσα στον Μάιο (απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ΕΕΤΗΔΕ) αλλά και τα έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το ότι ο προϋπολογισμός του 5μηνου θα κλείσει εντός στόχων δεν λέει κάτι στους δανειστές οι οποίοι γνωρίζουν ότι τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα εμφανίζονται μέχρι τώρα, οφείλονται μόνο και μόνο στο απόλυτο «πάγωμα» των δαπανών με αποτέλεσμα ήδη να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα σε νοσοκομεία, δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που συναλλάσσονται με το δημόσιο. Έτσι, ζητούν αυτό που απαιτούσαν από την πρώτη ημέρα των μνημονίων. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα «εδώ και τώρα». Πόσα θα είναι αυτά τα μέτρα;

Θα αποδεχτεί η ελληνική πλευρά ότι χωρίς μέτρα ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή θα πείσει τους δανειστές ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο;

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα κλειδώσει στο 0,6% που θέλει η ελληνική πλευρά (περίπου 1,1 δις. ευρώ) ή θα πρέπει να φτάσει στο 1% που θέλει η πλευρά των δανειστών; (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι ο λογαριασμός για φέτος να φτάσει στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Το καλύτερο ενδεχόμενο είναι ο τελικός λογαριασμός να πέσει κάτω από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, μετά τη διαρροή της ελληνικής πρότασης αλλά και της αντίστοιχης των Γιούνκερ, Μερκελ, Ολάντ, πλέον είναι περίπου ότι η «καμπάνα» μέσα στο 2015 θα χτυπήσει για τους έχοντες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ που θα φορτωθούν πρόσθετα βάρη περίπου 220 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Το χέρι στην τσέπη λόγω της έκτακτης εισφοράς θα κληθούν να βάλουν οι επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Το μεγάλο «παζάρι» βέβαια θα γίνει για τον ΦΠΑ.

Η πρόταση των δανειστών (συντελεστές 11% και 23% από 1η Ιουλίου) θα μας φορτώσουν βάρη 900 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 ενώ θα φέρουν επιβαρύνσεις σε ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, ξενοδοχεία, φάρμακα και άλλα. Η ελληνική πρόταση (συντελεστές 6%, 11% και 23%) δεν κοστολογείται αλλά απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τις ανατιμήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ