Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό και οι "ρήτρες" που εξασφαλίζουν τον επενδυτή

Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό και οι "ρήτρες" που εξασφαλίζουν τον επενδυτή
Πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί για την περίφημη επένδυση του Ελληνικού, για το πόσο σύννομος ήταν ο διαγωνισμός αλλά και πόσο ικανοποιητικό ήταν ή όχι το τίμημα που έδωσε η Lamda Development.


Ωστόσο τo ερώτημα που τίθεται είναι πόσο εύκολα μπορεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, όπως έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει η νέα κυβέρνηση.
Στην σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού (υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014), υπάρχουν σοβαρές ρήτρες σε περίπτωση μη αξιοποίησης της έκτασης με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, αναφερόμενα στο ενδεχόμενο ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της έκτασης στην Lamda Development, να ακυρωθεί.
Όπως αναφέρουν, σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού περιλαμβάνει μια σειρά αυστηρών δεσμεύσεων από την πλευρά του δημοσίου προς του επενδυτές για την επιτυχή ολοκλήρωση της επένδυσης.
Και αυτό γιατί στην Ελλάδα πολλές μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, τελικά ναυάγησαν αφού μια σειρά από γραφειοκρατικά, χωροταξικά και νομικά κωλύματα εμπόδισαν την ολοκλήρωση τους.
Στη σύμβαση, το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρόλο εγγυητή καθώς και υψηλή αποζημίωση στον επενδυτή… αν κάτι «πάει στραβά». Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί προσωπικά ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί καθώς η σύμβαση "παραχωρεί 6000 στρέμματα του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και 13 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στη εταιρία Lamda Development του ομίλου Λάτση, έναντι πινακίου φακής".
Η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια, έγινε μετά από διαγωνισμό στον οποίο η Lamda Development ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης είναι 222% χαμηλότερο από την σημερινή εμπορική του αξία. Η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.