Τσίπρας: «Αρκετοί διχασμοί υπάρχουν στην Ευρώπη. Δεν θα δημιουργήσουμε έναν ακόμη»

Τσίπρας: «Αρκετοί διχασμοί υπάρχουν στην Ευρώπη. Δεν θα δημιουργήσουμε έναν ακόμη»
Ο Έλληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός, στάθηκαν στο γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια γενιά. Συμφώνησαν ότι μπορούν να εργαστούν από κοινού ώστε να επιστρέψει η ελπίδα στους νέους ανθρώπους αλλά και σε όσους υπέφεραν από την  κρίση. «Όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα την ελπίδα» δήλωσε ο κ. Ρέντσι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την ελληνική πλευρά να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα οδηγήσει σε διχασμό Βορρά-Νότου: «αρκετοί διχασμοί υπάρχουν στην Ευρώπη δεν θα δημιουργήσουμε έναν ακόμη».

«Δεν είναι μια τυπική ρήση ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση. Μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν θέλουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Πρέπει να υπάρξει μια στροφή στην Ευρώπη για να μην υποφέρει άδικα ο λαός. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να πείσουμε τους εταίρους μας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό ενώ ξεκαθάρισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο αρχές: καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και αποφυγή των νέων ελλειμμάτων. «Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος το οποίο θα αλλάξουμε» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέντσι υποστήριξε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπάρχουν οι συνθήκες για να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Να φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα με το οποίο θα καταπολεμήσουμε τους φοροφυγάδες. Είμαστε ανοικτοί σε διμερή συνεργασία και διάλογο».

«Με την νέα κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν. Ούτε οι πιστωτές θα πρέπει να φοβούνται» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να φοβούνται την πολιτική της νέας κυβέρνησης.