Επιστολή του ΣΕΒ προς στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει των εκλογών 2015

Επιστολή του ΣΕΒ προς στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει των εκλογών 2015
Επιστολή προς τους κορυφαίους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας απέστειλε ο ΣΕΒ και ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

Ο ΣΕΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών κκ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τούσκ καθώς και την BusinessEurope, για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία στη χώρα μας και συγχρόνως να καταθέσει τις θέσεις του, που συνοψίζονται στο τετράπτυχο «λύση εντός του Ευρώ - συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - προσέλκυση επενδύσεων - οριστική διευθέτηση του χρέους».

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Είναι καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

• Χρειάζεται να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας: Ένας Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη, βασισμένος σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις. Επιπλέον η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το καθεστώς ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (QE) και το Επενδυτικό Σχέδιο «Γιούνκερ».

• Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει στη χώρα: Παρά τη μεγάλη συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην της οικοδομής) επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όταν η χρηματοδότηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΒ, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια από τις αρχές του 2009 μέχρι το τέλος του 2014 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

• Επιβάλλεται η επανεξέταση του δημοσίου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Η ελληνική οικονομία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα δίδυμα ελλείμματά της (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μια ευνοϊκή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (σύμφωνα με την «Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα», τον Νοέμβριο του 2012) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Κλείνοντας την επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να παραμείνει η Ελλάδα σταθερά στο δρόμο της ευημερίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε η Ευρώπη να αποφύγει τυχόν προβλήματα και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται σήμερα».