Τι θα βγάλει η κάλπη για μισθούς, φόρους, συντάξεις, επιδόματα

Τι θα βγάλει η κάλπη για μισθούς, φόρους, συντάξεις, επιδόματα
Σε αυτή την προεκλογική μάχη κυριάρχησαν τα διλήμματα «μνημόνιο ή όχι» και «ευρώ ή δραχμή». Όμως, αν από αύριο διαθέτουμε κυβέρνηση, τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα ενώ οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα.

Το αφιέρωμα που ακολουθεί, στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή. Ότι αύριο, η χώρα θα έχει κυβέρνηση η οποία θα ασχοληθεί με τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη μας. Και φυσικά, ότι θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα όπως το ποιο θα είναι το νόμισμα της χώρας αλλά και το αν θα γίνει στάση πληρωμών ή όχι.

Ο κατάλογος με τα μέτωπα είναι ανεξάντλητος. Αναφερόμαστε στα κυριότερα:

• Εφάπαξ. Μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει έλλειμμα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή πληρώνονται όσοι κατέθεσαν αίτηση στις αρχές Ιανουαρίου του 2010 ενώ όσοι βγαίνουν τώρα στη σύνταξη, θα χρειαστεί να περιμένουν έξι ή και επτά χρόνια για να πληρωθούν. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα περικοπή στο εφάπαξ της τάξεως του 20% είναι κάτι περισσότερο από ορατό και για να αποφευχθεί, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει τους πόρους του ΤΠΔΥ (κάτι που θα σημαίνει νέα μέτρα). Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο να μην λαμβάνουν καθόλου εφάπαξ εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο. Το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι το μοναδικό στο οποίο υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος». Κάντε κλικ εδώ για να δείτε και τα υπόλοιπα

Φόροι ακινήτων. Υπάρχουν δύο θέματα που συνδέονται με τους φόρους ακινήτων. Το πρώτο είναι άμεσο και έχει να κάνει με το εξής: τι θα γίνει με το «χαράτσι της ΔΕΗ» για το 2012. Η είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου αναβλήθηκε και τώρα δεν είναι γνωστό το τι θα συμβεί. Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για αποσύνδεση του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ κάτι βεβαίως που θα αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Το δεύτερο ζήτημα, αφορά την πλήρη αλλαγή στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το σενάριο, έχει ως εξής:

Μειώσεις μισθών. Η ατζέντα του μνημονίου περιλαμβάνει κι άλλες μειώσεις μισθών οι οποίες αφορούν κυρίως όσους αμείβονται με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι θα ξανανοίξει το θέμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα καθώς η επαναδιαπραγμάτευση του περίφημου μέτρου της μετενέργειας κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Για περισσότερα, κάντε κλικ εδώ.

Δάνεια: Ίσως ο μεγαλύτερος βραχνάς για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το ξεχάσαμε το θέμα καθώς καυγαδίζουμε εδώ και εβδομάδες για το αν το νόμισμά μας θα είναι το ευρώ ή η δραχμή. Όμως το θέμα θα επανέλθει καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανεβαίνει σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Επικουρικές: Δεν έχουμε τελειώσει με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις καθώς εκκρεμεί το θέμα με τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που οδηγεί τελικώς σε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αν θα μείνουμε πιστοί στο μνημόνιο, θα πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να περιορίσουμε τα ελλείμματα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και να προχωρήσουμε με τη συγχώνευσή τους.