Eρχονται μειώσεις στο γάλα - Πόσο θα το πληρώνουμε στο ράφι

Eρχονται μειώσεις στο γάλα - Πόσο θα το πληρώνουμε στο ράφι
Το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του fpress αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις των τιμών του γάλακτος στο ράφι.


Ηδη ο κύκλος επαφών του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως μαθαίνουμε έγινε πλήρης και ενδελεχής έλεγχος για τον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος.
Τα αποτελέσματα της καταγραφής είναι εντυπωσιακά, αφού όπως καταγράφεται η αύξηση από τον παραγωγό στο ράφι είναι πολλαπλάσια.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να καλέσει τώρα σε σύσκεψη όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει μία "συμφωνία κυρίων" για μείωση της τιμής.
Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η ζωή του γάλακτος επιμηκύνθηκε κατά 2 μέρες (από τις 5 στις 7), εντούτοις η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή από 0,98 ευρώ έως 2 ευρώ.

Στόχος είναι η τιμή να υποχωρήσει από 5 μέχρι και 10 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ελλάδος, οι μόνες που βγήκαν κερδιοσμένες από τη ρύθμιση είναι οι γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες έριξαν τις τιμές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος των εισαγωγών.


Επιφυλακτικοί οι γαλακτοπαραγωγοί

Την ίδια ώρα, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις εξελίξεις, ενώ στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Γιακουμάτο, του παρουσίασαν στοιχεία για την πορεία των τιμών, ενώ επέμειναν στο αίτημά τους να επανέλθει η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, αλλά και να μειωθεί και πάλι στις πέντε ημέρες η διάρκεια ζωής του.
Επιπλέον, οι παραγωγοί φοβούνται πως η όποια μικρή μείωση της τελικής τιμής του γάλακτος θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την περαιτέρω επιμήκυνσή του στις έντεκα μέρες, όπως άλλωστε ήταν και το αρχικό σχέδιο.


Το φιάσκο του «γάλα ημέρας»

Ένα θέμα επίσης στο οποίο συμφωνούν όλοι –παράγοντες της αγοράς, παραγωγοί και γαλακτοβιομηχανίες – είναι ότι η ρύθμιση για το «γάλα ημέρας» ήταν ένα ακόμη φιάσκο, ένα ακόμη τέχνασμα της κυβέρνησης.
Ερωτώμενος για το θέμα αυτό ο κ. ανέφερε "στην περιβόητη μεταρρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους, εκτός της επιμήκυνσης παρουσιάστηκε και μια άλλη "καινοτομία" που εμφανίστηκε ως μέτρο υπέρ των μικρών παραγωγών, το λεγόμενο "γάλα ημέρας". Φεύγοντας από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης απάντησα σε σχετική ερώτηση: Αν δουν γάλα ημέρας, να μου φέρουν και εμένα να το πιώ".
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) ο οποίος επισημαίνει ότι αποτελεί τέχνασμα της κυβέρνησης αφού δεν κυκλοφορεί στην αγορά διότι είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία και λόγω του υψηλού κόστους δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν, πόσο μάλλον τους μικρούς παραγωγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ