Στην οικονομική αρένα της Μπουντεσλίγκα

Στην οικονομική αρένα της Μπουντεσλίγκα
Το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανθεί τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Ο ανταγωνισμός στην Μπουντεσλίγκα είναι τεράστιος και η άκρα εμπορευματοποίηση προς αναζήτηση εσόδων μοιραία συνέπεια για τις ομάδες.

Η Στουτγκάρδη ήταν η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το 2007 την Μπουντεσλίγκα ως εγγεγραμμένο αθλητικό σωματείο, δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξή του ο Μπερντ Βάλερ, πρόεδρος της ιστορικής γερμανικής ομάδας. Εκτίμησή του είναι ότι πολύ δύσκολα θα κατορθώσει κάποιος σύλλογος με δομή σωματείου να επαναλάβει κάτι τέτοιο. Η «ξηρασία» τίτλων για την ομάδα της Στουτγκάρδης τα τελευταία χρόνια φαίνεται να δικαιώνει τις εκτιμήσεις του Μπερντ Βάλερ.
Οι παράγοντες της ομάδας θέλουν τώρα να μετατρέψουν το επαγγελματικό τμήμα ποδοσφαίρου σε ανώνυμη εταιρεία, φιλοδοξώντας να πουλήσουν το 25% των μετοχών έναντι 70 εκατομ. ευρώ περίπου. Το παράδειγμα της Στουτγκάρδης θέλει να ακολουθήσει και το Αμβούργο, ενώ το ίδιο έχει κάνει ήδη η Χέρτα Βερολίνου, πουλώντας μερίδιο του συλλόγου στην εταιρεία επενδύσεων KKR έναντι 60 εκατομ. ευρώ.
Τα σωματεία αλλάζουν τη νομική τους υπόσταση
H Allianz Arena: ένας εκ των χορηγών της Μπάγερν Μονάχου «βαφτισε» το γήπεδο των Βαυαρών
Αυτό αποτελεί γενικευμένη τάση, παρατηρεί ο Χένινγκ Φόπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στον τομέα του αθλητισμού από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWWI). «Ολοένα λιγότερες ομάδες συμπεριφέρονται σαν σωματεία με την κλασική έννοια. Αλλάζουν τη νομική τους υπόσταση προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές και να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης».
Πρότυπο σε αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού των αθλητικών σωματείων είναι η Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου κρατάει τα σκήπτρα και στο οικονομικό πεδίο. Το 2002 μετέτρεψε το επαγγελματικό της τμήμα σε ανώνυμη εταιρεία. Σήμερα η Adidas, η Allianz και η Audi κατέχουν συνολικά το 24,9% των μετοχών. Παρόμοιο δρόμο ακολούθησε και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Φτάνοντας πριν από μία δεκαετία στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ντόρτμουντ είναι σήμερα ο μοναδικός γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο και θεωρείται ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής των Βαυαρών.
Η Σάλκε παραμένει μεν εγγεγραμμένη στο βιβλίο των σωματείων, ωστόσο «ζει» κυρίως με τα χρήματα των χορηγών της, με πρώτο και καλύτερο τη Gazprom. Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός πληρώνει πολλά χρήματα για να διαφημίζεται στη φανέλα της Σάλκε και να επωφελείται από το ίματζ της επιτυχημένης γερμανικής ομάδας. Δυστυχώς για τους ιθύνοντες της Σάλκε, η κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα στη Μόσχα για την πολιτική της στην ανατολική Ουκρανία πλήττει το προφίλ της ομάδας.
Στο έλεος των χορηγών
Μέγας χορηγός της Σάλκε η Gazprom
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η οικονομική εξάρτηση της Λεβερκούζεν και της Βόλφσμπουργκ: Αυτές βρίσκονται στο έλεος των χρηματοδοτών τους -του φαρμακευτικού κολοσσού Bayer και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen αντίστοιχα. «Είναι οι δύο εξαιρέσεις του κανόνα ‘50+1%' που γίνονται ανεκτές από τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου», επισημαίνει ο Χένινγκ Φόπελ. Ένας σύλλογος πρέπει να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του. Μία πολύ λογική αρχή, σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι μέτοχοι να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις του συλλόγου».
Αν ψάξει κανείς στην Μπουντσελίγκα ομάδες που διατηρούν το καθεστώς του σωματείου και δεν βρίσκονται στο έλεος μεγάλων χορηγών, θα πρέπει να κινηθεί κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Εκεί θα βρει, για παράδειγμα, ομάδες όπως η Άουγκσμπουργκ, η Μάιντς, η Φράιμπουργκ και η Πάντερμπορν. Όπως εκτιμά, κλείνοντας, ο Χένινγκ Φόπελ, «κλασικά σωματεία όπως η Μάιντς και η Φράιμπουργκ μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά, με τη βοήθεια καλού μάνατζμεντ και ορθών αποφάσεων, ωστόσο μένουν διαρκώς πίσω. Βλέπετε ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερά την επαφή τους με την κορυφή».
ΠΗΓΗ DW