Εναέριος "αποκλεισμός" από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προς την Ουκρανία

 Εναέριος "αποκλεισμός" από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προς την Ουκρανία
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.


Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.
«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ».
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, η Eva Airways, σκοπεύει να αλλάξει την διαδρομή ορισμένων πτήσεών της, ώστε τα αεροσκάφη της να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines την Πέμπτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής. «Τα αεροπλάνα μας θα σταματήσουν άμεσα να περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αυτό το μέτρο θα είναι μόνιμο».
Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι είχαν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας από τις 3 Μαρτίου, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια. Η Korean Air Lines και η Asiana Airlines ανακοίνωσαν αμφότερες ότι είχαν αλλάξει τη διαδρομή στις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τα αεροσκάφη να περνούν πάνω από την Ουκρανία. Την Πέμπτη ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines συνετρίβη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 283 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο πολλές πλευρές εικάζουν ότι πρόκειται για επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος.