Συνάντηση Σταϊκούρα - ενστόλων για την αποκατάσταση των περικοπών

Συνάντηση Σταϊκούρα - ενστόλων για την αποκατάσταση των περικοπών
Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για τα μισθολογικά των ένστολων, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας.


Στόχος είναι η επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.
Η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν, όμως στη συμφωνία με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για το 2014 για τους ένστολους (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς).
Και οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνον ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.
Επιζητείται να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατανέμεται σε 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και σε 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, στο ΓΛΚ υπολογίζουν και το μόνιμο κόστος των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τις μισθολογικές αυξήσεις.
Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν σε 268.500 ένστολους συνολικά: σε 80.000 εν ενεργεία στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε 53.000 στην ΕΛΑΣ, σε 8.000 πυροσβέστες, σε 7.500 λιμενικούς και σε περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.