Η κρίση πλήττει τα μνημεία

 Η κρίση πλήττει τα μνημεία
Μια νέα απειλή αναδύθηκε για τα μνημεία. Πρόκειται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι φυσικές καταστροφές, η αστικοποίηση και οι πόλεμοι.


Αυτό υποστηρίζει η νέα ελληνική πρωτοβουλία που απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ιστοσελίδα http://www.greekcultureprotection.com. Στόχος της η ευαισθητοποίηση του κοινού, η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Μια ελληνική πρωτοβουλία θέτει για πρώτη φορά στην UNESCO την παγκόσμια οικονομική κρίση ως μια νέα απειλή για τα μνημεία, ενώ για πρώτη φορά διεθνείς προσωπικότητες απευθύνονται στον διεθνή οργανισμό για το παραπάνω θέμα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και να κινητοποιήσει την UNESCO ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί ως πυλώνας στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ για μετά το 2015, που έχει κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λένα Μεθοδίου, αρχαιολόγος και τέως σύμβουλος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για θέματα πολιτισμού στην UNESCO.