Εν αναμονή της επίσκεψης Μέρκελ

Εν αναμονή της επίσκεψης Μέρκελ
Mετά την επιτυχή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η κυβέρνηση υποδέχεται σήμερα σήμερα την Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με τη προσδοκία ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θα ανοίξει, έστω εμμέσως, το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.


Κύκλοι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει διαβεβαιώσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των δανειστών -συνεπώς και για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί υποχρέωση της τρόικας βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012. Η Ανγκελα Μέρκαλ αναμένεται επίσης να αναφερθεί με ιδιαίτερα θερμά λόγια στα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας . Η επίσκεψή της αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο ενισχύεται και από τη γερμανική τράπεζα KfW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του με την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στις συζητήσεις που θα έχει σήμερα η κυρία Μέρκελ τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέους επιχειρηματίες. Το Επενδυτικό Ταμείο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής και υπολογίζεται να ξεκινήσει με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσει η ΚfW, τα 150 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων το Ιδρυμα Ωνάση, που έχει υπογράψει σχετικό προσύμφωνο.