Πέρασε οριακά το πολυνομοσχέδιο - Διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ

Πέρασε οριακά το πολυνομοσχέδιο - Διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ
Άλλη μια απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχέδιου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Με 152 και 151 ψήφους πέρασαν τα άρθρα 1 και 2 του πολυνομοσχεδίου. Βροχή τροπολογιών λίγο πριν την ψηφοφορία, άγνωστο ακόμη και στους βουλευτές το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου 

Εκτός από την στάση που τήρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης -ψήφισε παρών στο άρθρο που είχε συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων και η διάταξη για το γάλα- ξεχώρισαν η στάση του Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος ψήφισε παρών στο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες. Λίγο πριν την ψηφοφορία, σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών οι οποίες έφταναν στο προεδρείο της Βουλής ακόμη και σε...χειρόγραφες σημειώσεις. Το περιεχόμενο τους, θα γίνει αντιληπτό μετά την καθαρογραφή του τελικού κειμένου του νόμου.

Αμέσως μετά τη διαγραφή του, ο Ν. Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς»