Θετική η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία

 Θετική η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία
Μειούμενες από την έναρξη της κρίσης στην Ιταλία, βαίνουν οι εισαγωγές προϊόντα στην γείτονα χώρα, ωστόσο τα ελληνικά προϊόντα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη θέση τους στην ιταλική αγορά, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση.

Παρ’ όλα αυτά, αν και η Ιταλία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταστεί σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας, καθότι χώρες παρεμφερούς μεγέθους αν όχι μικρότερες, σημειώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Ολλανδίας αντιπροσωπεύουν το 5,57% των ιταλικών εισαγωγών, του Βελγίου το 4,18%, της Αυστρίας το 2,50%, της Τσεχίας 1,24% και της Σουηδίας το 0,87%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,63% των ιταλικών εισαγωγών, ενώ οι ιταλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι μόλις το 0,96 του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), για το 2013, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδος-Ιταλίας, ανήλθε σε 7,798 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 1,883 δισ. ευρώ, ήτοι 31,83% σε σχέση με το 2012. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται τρίτη χώρα προμηθευτής της Ελλάδας (μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία) και δεύτερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων μετά την Τουρκία.
Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κατά το 2013 ανήλθε στα 2,126 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1,05%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγωγών από την Ιταλία, για το 2013, ανήλθε σε 4,036 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά (5,93%) μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσεως.
Τα πέντε πρώτα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα για το 2013 είναι: τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα λάδια), το ελαιόλαδο που λαμβάνονται αποκλειστικά από ελιές, το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή, τα ψάρια, βρώσιμα, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη και τα φάρμακα.