Μανώλης Καραμολέγκος: Πώς κατάφερε να μετατρέψει ένα φούρνο σε βιομηχανία

Μανώλης Καραμολέγκος: Πώς κατάφερε να μετατρέψει ένα φούρνο σε βιομηχανία
Η ιστορία της οικογένειας Καραμολέγκου ξεκινάει την δεκαετία του 1950, από έναν μικρό φούρνο στην Σαντορίνη. Ο ιδρυτής της εταιρίας Ηλίας Καραμολέγκος μαζί με την οικογένεια του φτιάχνουν γεύσεις που γίνονται αγαπητές από όλους τους κατοίκους του νησιού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η οικογένεια αποφασίζει να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα, φτιάχνοντας έναν φούρνο στην Αγία Παρασκευή.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80, η οικογένεια Καραμολέγκου ξεκινάει την παρασκευή αρτοσκευασμάτων.
Το 1989 η Καραμολέγκος γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία και άρχιζει να προμηθεύει με τα προϊόντα της και άλλους φούρνους. Δέκαν χρόνια μετά, θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο. Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, θα καταφέρει να κάνει σημαντικές επενδύσεις, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Μανώλης Καραμολέγκος άριστος γνώστης του χώρου, προχώρησε σε κινήσεις – κλειδιά που μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο τη δύναμη της αρτοβιομηχανίας. Μία χρονιά σταθμός για την εταιρεία ήταν το 2003 όπου δημιουργήθηκε το ψίχατοστ, το πρώτο ψωμί για τοστ χωρίς κόρα.
Στα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, δίναντας τη δυνατότητα για αυτοματοποιημένη παραγωγή με τη χρήση ρομποτικών μηχανών κλειστού τύπου.
Η απόκτηση των φούρνων «Απολλώνιον», ενδυνάμωσε περεταίρω την εταιρία η οποία σήμερα λειτουργεί 6 κέντρα διανομής και διαθέτει ένα στόλο 122 αυτοκίνητων, ώστε να διασφαλίζει ότι το ψωμί φτάνει στον τόπο πώλησής του μόλις λίγες ώρες μετά την παραγωγή του. Απασχολεί 380 εργαζομένους ενώ συνεργάζεται και με σχεδόν 30 ακόμη διανομείς που έχουν αναλάβει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η επιχείρηση μπορεί να περηφανεύεται ότι πλέον το ψωμί της βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2013, οι πωλήσεις του ομίλου Καραμολέγκος υποχώρησαν σε 56,1 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 458 χιλ. ευρώ.
Πρόσφατα η εταιρία προχώρησε στην σύναψη ομολογιακού δανείου 2,3 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της. Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη για το σύνολο του 2013, εκτιμάται ότι θα υπα΄ρξει άνοδο του τζίρου και της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για τη νέα χρονιά καθώς οι προοπτικές στον κλάδο του ψωμιού είναι σχετικά καλές, αφού το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης και αντέχει σε περιόδους κρίσης.