Μειώνεται η αποταμίευση στη Γερμανία

Μειώνεται η αποταμίευση στη Γερμανία
 «Πρωταθλητές της αποταμίευσης» χαρακτηρίζονται στην Ευρώπη οι Γερμανοί, ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους.

Το ποσοστό της αποταμίευσης μειώνεται διαρκώς σε σχέση με το παρελθόν, διαπιστώνεται στο «Βαρόμετρο» του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταμιευτηρίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης.

Τα ταμιευτήρια προειδοποιούν

Από τα 100 ευρώ του καθαρού τους εισοδήματος οι Γερμανοί αποταμιεύουν μόνο 10,40 ευρώ. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πριν από πέντε χρόνια αποταμίευαν ένα ευρώ περισσότερο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης από το 2002. Και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου των Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον: «Με ένα ποσοστό αποταμίευσης της τάξεως του 10%, δεν καλύπτονται οι κίνδυνοι της ζωής, π.χ. ένα ατύχημα, μια απρόβλεπτη ασθένεια ή αλλαγές στο πεδίο της απασχόλησης. Υπό την έννοια αυτή δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη». Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται στην έλλειψη χρήματος. Η κατάσταση της οικονομίας χαρακτηρίζεται θετική. Το ποσοστό της ανεργίας δεν υπερβαίνει το 6% και το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται. Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Ταμιευτηρίων, το 57% των Γερμανών χαρακτηρίζει την κατάσταση του «καλή» έως «πολύ καλή». Μάλιστα ο ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί περαιτέρω. Μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής του.
Οι ειδικοί αποδίδουν την «αποταμιευτική κόπωση» των Γερμανών στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι πολίτες προτιμούν να καταναλώνουν περισσότερα χρήματα ή να τα διαθέτουν για την αγορά κατοικίας. Η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται δραματική, επισημαίνει ο Ούβε Ντέλερ, από το οικονομικό περιοδικό Finanztest και διευκρινίζει: «Δεν συμβαίνει κάτι δραματικό παρά την υποχώρηση του ποσοστού αποταμίευσης των Γερμανών. Σε διεθνή σύγκριση παραμένουν 'πρωταθλητές της αποταμίευσης', κυρίως εάν τους συγκρίνουμε με τους πολίτες των αγγλοσαξονικών χωρών, όπου το καταναλωτικό χρέος είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι δραματικό στην εξέλιξη αυτή, πέραν των χαμηλών επιτοκίων στην παρούσα φάση».