Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με 1$; Με τόσα ζει ο μισός πλανήτης!!!

Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με 1$; Με τόσα ζει ο μισός πλανήτης!!!
Δέκα αυγά στην Ουγκάντα, μισό κιλό μπανάνες στην Αργεντινή και μία φραντζόλα ψωμί στην Ελλάδα είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα δολάριο τη μέρα....

Κάπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα, δηλαδή περίπου 1 ευρώ. Ο Αμερικανο-κορεάτης πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Μέσα από το twitter απεύθυνε σε όλους τους χρήστες το ερώτημα: «Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με 1 δολάριο στη χώρα σας;» (δηλαδή με 73 λεπτά του ευρώ). Στόχος είναι να δείξει στους ισχυρούς του πλανήτη πόσο δύσκολα επιβιώνουν οι άνθρωποι στον καιρό της κρίσης και να ευαισθητοποιήσει τους ηγέτες ώστε να βάλουν τέλος στην ακραία φτώχεια πολλών περιοχών της Γης ως το 2030. Από τις 11 Οκτωβρίου ο λογαριασμός της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) στο twitter δέχεται απαντήσεις από καθημερινούς ανθρώπους όλης της υφηλίου, μαζί με φωτογραφίες των αγαθών, που μπορούν να αγοράσουν με 1 δολάριο. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η ποικιλία και η ευρηματικότητα των απαντήσεων εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Στον Καναδά αγοράζεις μια κονσέρβα φρούτων. Τα φρούτα όμως δε θα είναι και τόσο φρέσκα.

- Στο Μεξικό, τα φρούτα που θα αγοράσεις, θα είναι τουλάχιστον φρέσκα.

- Στις ΗΠΑ μπορεί κανείς να πάρει ένα κουτάκι αναψυκτικού.

- Στη Γουατεμάλα παίρνεις έξι αυγά.

- Στην Αργεντινή αγοράζεις μισό κιλό μπανάνες.

- Στη Βενεζουέλα μπορείς να φουλάρεις έντεκα φορές το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου.

- Στη Δομινικανή Δημοκρατία ΄ςνα κουτί γάλα.

- Ενα εσπρέσο στην Ιταλία.

- Όμως αν παει στη Μεγάλη Βρετανία δε θα μπορεί να πιει ούτε καφέ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα... τιτιβίσματα των πολιτών, δεν μπορεί να πάρει τίποτα κανείς με μόνο ένα δολάριο.

- Στη Γαλλία αγοράζεις ένα σελοτέιπ.

- Στην Αρμενία αγοράζει κανείς δύο φραντζόλες ψωμί, ενώ στη Ρωσία μόλις μία. Ανάλογα την περιοχή, αγοράζει δύο ή μία και κάτι και στην Ελλάδα. Στην Τουρκία μπορεί αντίστοιχα να απολαύσει δύο σιμίτια, παραδοσιακά κουλούρια.

- Στην Ινδία θα χορτάσει με δύο κιλά πορτοκάλια. Αντίστοιχα, στο Πακιστάν θα φάει και κρέας: Μία μερίδα κοτόπουλο μπιριανί (με ρύζι), το οποίο θεωρείται πολυτελές φαγητό στη χώρα. Εναλλακτικά, μπορεί να αγοράσει κι εδώ μια φραντζόλα ψωμί και να του μείνουν και ρέστα.

- Μία σακούλα ψωμί αγοράζει στη Σαουδική Αραβία.

- Στο Κονγκό τρώει φτερούγες από ψητό κοτόπουλο σε πρόχειρο φαγητό στο δρόμο.

- Στην Ουγκάντα αγοράζει δέκα αυγά.

- Στη Μαλαισία με ένα δολάριο μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι παγωμένο τσάι. Αν θέλεις κάτι ζεστό, πήγαινε Ινδονησία για να φας κοτόπουλο με noodles. Στην Ταϊλάνδη τρως ένα πιάτο τηγανητό κοτόπουλο με ρύζι και βασιλικό.

- Τέλος, η Αυστραλία, ως άλλη Μεγάλη Βρετανία, βάσει καταγωγής και προϊστορίας, έχει την ίδια μοίρα: Με ένα δολάριο πεθαίνεις από την πείνα. "Δυστυχώς δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε ένα λεμόνι. Κάνει 1,20 δολάρια", έγραψε κάποιος στο Twitter της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).