Η κυβέρνηση περιμένει πακέτο δόσεων 12 δισ. το Μάιο

Η αρχή θα γίνει στις 29 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το EuroWorking Group το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δόση του Μαρτίου η αποδέσμευση της οποίας λόγω των καθυστερήσεων στο σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συνέχεια, στις 13 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, θα εξετασθεί η αποδέσμευση 4,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο , πηγές αναφέρουν πως είναι η πιθανή η διάθεση, εντός του Μαΐου, διπλής δόσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Στα 4,2 δισ. ευρώ θα προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στην συνεισφορά του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Έτσι, επειδή η καταβολή του α' τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στις 20 Μαΐου λήγουν δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κομμάτι της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος που αναλογεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως έχει γνωστοποιήσει ο Πόλ Τόμσεν, το δ.σ. του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου προκειμένου να αποφασίσει την αποδέσμευση 1,8 δισ. ευρώ.